A katalán parlamenti választásokon hármas holtversenyt, és függetlenségpárti győzelmet is jósolnak azok az exit poll közvélemény-kutatások, amelyeket az urnazárás után hoztak nyilvánosságra vasárnap este.

A Gesop kutatóintézet felmérése szerint, amelyet egyebek mellett az El Periódico katalán lap közölt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), valamint az eddigi kormánykoalíciót adó függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) egyaránt 31-33 közötti mandátumra számíthat a törvényhozásban.

A spanyol közszolgálati televízió (TVE), a GAD3 közvéleménykutató cégre hivatkozva, az ERC győzelmét valószínűsítette 36-38 közötti mandátumszámmal, második helyre téve a PSC-t 34-36 képviselői hellyel, és harmadikként jelezve az Együtt Katalóniáért 30-33 mandátum közötti várható eredményét.

Utóbbi pártot azonban győztesnek mérte a SocioMétrica intézet 34-36 mandátummal. Az El Espanol online lapban megjelent kutatás szerint a második a PSC lehet 29-31 képviselővel, amelyet az ERC követ 27-29 mandátummal.

Az eredmények alapján a katalán függetlenséget képviselő pártok többségbe kerülhetnek az újonnan alakuló parlamentben.

Mindhárom felmérés nyolc párt biztos bejutását jelzi, kilencedikként mandátumra esélyes a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) is. Most először bekerülhet az autonóm parlamentbe a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt.

A választás nagy vesztesének az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt lehet 6-7, illetve 9-10 mandátummal az eddig 36 helyett.

A szavazói részvétel alacsony volt, az eddig közzétett, délutáni 18 órás adat, 45 százalék volt, ami 22,5 százalékkal kevesebb, mint a legutóbbi választáson.

A választásra jogosult 5,6 millió szavazóból több mint 265 ezren levélben adták le voksukat, soha ennyien nem éltek még ezzel a lehetőséggel.

A szavazás sok helyen két órás késéssel vette kezdetét, mert a szavazatszámláló bizottságba kisorsoltak közül többen nem jelentek meg, így póttagokra volt szükség.

A feladatra kijelölt 82 ezer emberből 34 ezren kértek felmentést a járványhelyzet miatt, a központi választási bizottság (JEC) 22 ezer esetben megadta ezt az engedélyt. Azok, akik jóváhagyás nélkül maradtak távol, a jogszabályok szerint pénzbírságra és szabadságvesztésre is számíthatnak.

A koronavírus-járvány miatt a szavazást rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezték meg a szokásosnál jóval több szavazóhelyen, hogy így csökkentsék a létszámot egy-egy helyszínen.

Piacokon, sportközpontokban, templomban, bikaviadal-arénában, és még az FC Barcelona stadionjában is lehetett voksolni.

Napközben a Femen nemzetközi feminista civil szervezet aktivistáinak egy csoportja meztelen felsőtesttel demonstrált az egyik szavazóhelyiségnél a Vox párt ellen, Ignacio Garriga listavezető szavazásakor.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.