Eljárást indít Magyarország ellen az Európai BizottságKötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert az Orbán-kormány nem hajtotta végre az Európai Bíróság civil törvényről szóló döntését – írta meg az EUrológus alapján az ATV honlapja.

Az Európai Bizottság először felszólító levelet küld a kormánynak, hogy hajtsa végre a 2020. június 18-án kelt ítéletet.

EU-s jogot sért a törvény

A korábbi ítélet szerint a civil szervezetekről szóló magyar törvény EU-s jogot sért, azzal ugyanis, hogy

Magyarország nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében.

Ez alapján szankciókat helyezett kilátásba az EB, mert a kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezeteket és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyeket hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

2017-ben fogadták el a törvényt

A törvényt – mely nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be az 500 ezer forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek egyes kategóriai tekintetében, amennyiben az éves támogatási összeg meghaladja a 7,2 millió forintot – 2017-ben fogadta el a fideszes parlamenti többség.

A jogszabály értelmében a szervezeteknek fel kell tüntetni az adományozó nevét és a pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon tesznek közzé. Ezen felül minden kiadványukon és a honlapjukon is jelezniük kell, hogy „külföldről támogatott szervezet”-nek minősülnek. A törvény pedig szankciók alkalmazásának lehetőségéről is rendelkezik az említett kötelezettségeknek eleget nem tevő szervezetekkel szemben.

Forrás: ATV

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Nem te voltál Soros ösztöndíjas, bolsiék önnön tetves bolsiságát mindig másokra hazudni igyekvő idiótája!? Látod, a bolsi agyatlanoknak milyen észrevétlenül állt az oldalukra Gyuri gazdijuk, gazditok! Azelőtt még a kommunizmusotok lebontását ösztönzendő adta az ösztöndíjakat, ma meg - mellétek állva - a visszaépítésére! Ezt se vetted észre agysorvadásodban!? Nem csoda, hogy a migráncs meg az ideiglenes tartózkodást kapott valódi menekült között se vagy képes különbséget tenni! De legalább a Böszmeszart töröld már le a szád széléről!
kereső
Magyar kormány: magasról nagy ivben- sérti a nemzethy szuverenitásunkat, belügyekbe való beavatkozás, egyébként is hazudnak.
Aki Én
@ómió: ...megint hazudozol, buta bolsi csicska?
ómió
@Eladott Ország: Neked, bolsiék fajgörénye, hány évtizedet kell visszalapoznod egy-egy öblös aljaskodásért? Abszolut nem zavar, hogy Gyuri gazdátok 90. táján még a mocskos bolsevizmusotok lebontóit (köztük Orbánt is) támogatta, ma viszont éppen az azt visszaépíteni törekvőket (benneteket)? Így "szép összemosni" a Soros-ösztöndíjasokat, fajkretén!? Az meg Gyuri gazdátok "külön minősítése", hogy számára a 90-ben még támogatottak ma már "ganéeredet"! Észre se veszi a szarkupaca, hogy önmagát minősítette!
ómió
@Aki Én: Megint elrontotta a közérzetedet, bolsi, fajgörény, a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája!? Vagy csak az erre nemlétező terápiát hiányolod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.