Több mint két hónap járványügyi kényszerszünet után hétfőtől ismét fogadják a gyerekeket az óvodákban és az általános iskolákban Németország nagy részén.

Az aggasztó járványügyi mutatók ellenére Németországban ismét megnyitották az általános iskolákat

Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

A tizenhat tartomány közül tízben indították újra a napközbeni gyermekellátás és az általános iskolai oktatás intézményrendszerét. A szövetségi berendezkedésből adódóan szinte mindenütt más megoldásokat alkalmaznak. Egyes tartományokban a távoktatás és a közvetlen tanuló-tanár kapcsolaton alapuló hagyományos oktatás keverékéből áll össze a rendszer, máshol csak lehetőség, és nem kötelezettség megjelenni az iskolai tanórákon. Ugyanakkor számos közös elem is van, köztük az állandó maszkviselés szabálya.

A tartományi kormányok és a szövetségi kormány február közepén kötött megállapodása szerint minden tartomány önállóan dönt, a lépéseket nem kell összehangolni. A berlini vezetés üdvözölte, hogy a legtöbb helyen fokozatosan újraindítják a közoktatást.

A tanárok és a diákok személyes jelenlétére épülő oktatást nem lehet kiváltani más módszerrel, a gyerekeknek pedig szükségük van kortárs közösségre, különösen a legkisebbeknek – nyilatkozott Anja Karliczek szövetségi oktatási és kutatási miniszter.

A szövetségi kormány igyekszik hozzájárulni a rendszer fenntartható működéséhez. Így már hétfőn elkezdik az egyeztetést arról, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat az oltási kampány végrehajtását szabályozó elsőbbségi listán a harmadikból a második csoportba – jelentette be Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Az óvódákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztó országos zárlat. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 3-án tanácskoznak a védekezés folytatásáról. A korlátozások enyhítése legkorábban március 8-án kezdődhet.

A szövetségi kormány vállalta, hogy a március 3-i találkozóra kidolgoz egy stratégiát a nyitás lehetséges menetrendjéről. Hétfői sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, hogy három területre összpontosítanak. Összeállítanak egy csomagot a fertőzésveszéllyel járó egymás közti személyes kapcsolatokat szabályozó előírásokról, egy intézkedési tervet az oktatási rendszerről, és egy harmadik csomagot a tömegsport, a vendéglátás és a kulturális intézményrendszer újraindításáról.

Helge Braun kancelláriaminiszter kiemelte: figyelembe kell venni, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének több mutatója romlott az utóbbi napokban, és a korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk terjedése fenyegeti a védekezés eddigi eredményeit.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 4369 új fertőződést regisztráltak. Ez minimális csökkenés az egy héttel korábbi 4426-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 390 928 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 62 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 67 903-ra emelkedett Németországban.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/EPA/Focke Strangmann

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Jól tették. Előrébb ugys8ncsenek ezekkel a nyamvadt lezárásokkal.
Gazella
Nem a gyerek a virus hordozo..
Hanem mindenki az!
Jovore ujra influenza?? Most akkor vissza fogjakloni a covid19-t influenzava??
Na elmenjenek a g@cibe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.