Rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban – közölte a cseh egészségügyi minisztérium.

Drámai a helyzet a cseheknél: rekordmagas a súlyos koronavírus-betegek száma – Negyedik hullám fenyegeti Csehországot?

Fotó: Pixabay

A tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek.

A kór csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg a számuk 121 ezer.

A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-al több, mint egy hete volt. A járvány terjedését mutató index 1,18-ra emelkedett, ami a terjedés gyorsulását jelzi. A hivatalos százpontos kockázati index 75 ponton van, ami a negyedik sáv felső határa. Az országban érvényes óvintézkedések továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg.

A szűrések és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakértők megállapították, hogy országszerte már jól kimutatható a veszélyesebb brit változat terjedése, illetve az, hogy a fertőzés egyre inkább a fiatalabb korosztályok körében is megjelent – közölte az MTI kedden.

Csehország is jelentősen lemaradt a beadott oltások számában

A G7 pár napja arról írt, hogy a régiós összehasonlításban meglehetősen kedvezőtlen cseh és szlovák adatok a vírus újabb mutációinak terjedésével is magyarázhatók. Csehországban januári adatok szerint a brit vírusváltozatnak volt betudható a fertőzések 45-60 százaléka, Szlovákiában pedig mostanra ez a variáns lett domináns, sőt, már a dél-afrikai változat is terjedőben van. A lap hozzátette, a beadott oltások számában kezdenek elszakadni egymástól a régiós országok, noha egyelőre mindegyikük leginkább a tagországokba lakosságarányosan egyenlő számú vakcinát kézbesítő uniós szállítmányokra támaszkodhatott. Lengyelország január vége óta élen jár ezen a téren, és mostanra már Szlovákia is felzárkózott hozzá. Hozzájuk képest Magyarország némileg, Csehország pedig jelentősen lemaradt.

Forrás: MTI, g7.hu

Címlapkép: Pixabay cco

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Ezt a rengeteg hazugságot lenyomni az emberek torkán, enyhén unalmas. Az a kibebaszott ''virus''' velünk él. Nem távozott semerre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.