Legalább 10 ezer sértettje lehet a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek 1950 óta a francia püspöki konferencia által a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság szerint.

Döbbenet: legalább 10 ezer kiskorút zaklattak a francia katolikus egyházon belül
Kép:Pixabay

A francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított bizottság tavaly júniusban még csak "legalább háromezerről" áldozatról tudott.

A telefonos bejelentések nem tükrözik vissza a teljességet, és lehetséges, hogy a szám legalább 10 ezerre rúg

- mondta szerdán Jean-Marc Sauvé bizottsági elnök, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt, s aki a szeptemberben lezáró munka eddigi eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be.

Júniusban a bizottsági elnök legalább 1500-ra becsülte az elkövetők számát, ezúttal azonban nem kívánta a végső számot megbecsülni.

Az a nagy kérdés számunkra, hogy az áldozatok hány százalékát értük el. 25, 10 vagy legalább 5 százalékát? Ez is része a bizottságban jelenleg folyó munkának

- tette hozzá.

Voltak olyan katolikus intézmények és egyházi közösségek, ahol valóságos visszaélési rendszer működött, de nagyon kis számban. Ez a helyzet a tudomásunkra jutott eseteknek egy nagyon kicsi kisebbségét jelenti

- hívta fel a figyelmet a bizottsági elnök.

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt. Az egyházi vezetőt első fokon elítélték, majd a fellebbviteli bíróság felmentette, de a bíboros visszavonult érseki tisztségétől.

Döbbenet: legalább 10 ezer kiskorút zaklattak a francia katolikus egyházon belül
Kép:Pixabay

A CIASE rövidítésű 22 tagú független egyházi bizottság vezetésére szándékosan világi embert kért fel az egyház. A testület – amelynek feladata a papok és az egyházi emberek által elkövetett szexuális bántalmazási ügyek kivizsgálása az 1950-es évektől kezdve – felhívást tette közzé arról, hogy a francia katolikus egyház keresi a szexuális visszaélések áldozatait, akik e-mailben, levélben vagy telefonon jelentkezhettek. A CIASE 2021 őszére készíti el a végleges jelentését.

Forrás:MTI
Címlapkép:Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Mostanában mondta egy KDNP-s, hogy támadások érik az európai kereszténységet. Csak azt nem mondta, hogy saját papjai támadják belülről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
A Magyar Katolikus Egyház is hozzáfoghatna egy átfogó vizsgálathoz és kiteregethetné a szennyesét.
namihami
A katolikus erkölcs és család egyházi igehírdetői. Ezeknél csak azok az apák rosszabbak, akiknek, ha tudtak a dologról, az első dolguk nem az atya kiherélése volt. Vajon milyen vallásos elhülyülés kell ahhoz, hogy egy apa/család ezen képes legyen átlépni.
Majd az Úr megbünteti---mi?!?!?
solidedge
Mostanában mondta egy KDNP-s, hogy támadások érik az európai kereszténységet. Csak azt nem mondta, hogy saját papjai támadják belülről.
134.bátor
@Pegero: Mekkora egy barom vagy te!!! Báncsák "szegèny papokat!!! Jaj,szegèny keresztènyek,mindenki őket " báncsa"!!!.
Remélem a gyereked is ( ha van) egyházi iskolában tanul. Vagy te is ott tanultál?
Clavigo
@Pegero: a tieidê meg kaleta nertárs...
division
@Szeparepa2: Szerintem meg ennyire általánosságban nem lehet erről beszélni. Egyébként sem magával a vallásokkal van a gond, hanem azokkal akik képviselik sok esetben.
ómió
Nem kellett volna legalább még ugyanennyit ráhazudni, efftársak!?
134.bátor
@Shikari: Nem jellemző a zsidó rabbikra,mèg egyszer sem hallottam ilyen botrányról. Ellentètben a keresztény papokkal,ami havonta derül ki.
jesz
..érdekelne, hogy az évekig zaklatott, megrontott, szopásra, análra kényszerített gyerek felnőve megverte e a zaklatóját, vagy leszakította a farkát?...mert ha nem, akkor manapság is vidáman térdeltetik a gyerekeket a csuha alatt...
...ha csak egy akadna, aki péppé ver egy ilyen buzit, az példaértékű lenne.
Aki Én
@Shikari: @ómió: Megértem, hogy ti, papneveldések védeni próbáljátok ,,beavató" atyáitokat. Nem jut eszembe, de van arra egy szó, mikor az áldozat védelmezi a megrontóját.
Az egyik az elmebeteg, de van másik is.
istván irén
Elmebeteg vallás elmebeteg papjai. Ha fel kellene sorolnom a bűneiket örökké élnék Undorító rothadékok keresztényileg KDNP-sek most miért kussoltok?most lehetne bocsánatot kérni reggeltől estig folyamatosan van miért
1984
Szerintem simán hozzá lehetne írni plusz egy nullát.
ómió
@Aki Én: Szóval, akkor, itt ismered el magadról, hogy bolsivédelmező elmebeteg vagy! Na, végre, hogy idáig is eljutottunk! Akkor csak a "jobb fedettség" érdekében hazudnád lépten-nyomon másra a tetves bolsiságodat!? "Ögyes"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.