Az oktatási rendszer, a vendéglátó- és szórakoztatóipar újraindult már, ezt egy koncerttel ünnepelték meg.

Izraelben megkezdődött a nyitás utolsó, harmadik szakasza, amelyben újraindult a vendéglátó- és szórakoztatóipar, valamint az oktatási rendszer a járványügyi előírások betartásának kötelezettségével, így szinte teljes egészében visszatért a normális kerékvágásba az élet – jelentette a helyi média vasárnap.

A kormány enyhítette a gyülekezési tilalmat: ezentúl zárt helyen tíz helyett húszan, a szabadban pedig 20 helyett 50-en lehetnek együtt.

Izraelben már az újranyitás utolsó szakaszában járnak

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A nyitást egy év után először könnyűzenei koncertekkel ünnepelték meg a tel-avivi Bloomfeld sportcsarnokban, ahol péntek délután és szombat este két népszerű énekes, Ivri Lider és Salom Hanoch koncertjét 500 fős közönség hallgathatta. A résztvevők maszkban, egymástól távol ültek, mindegyikük vagy már kapott koronavírus elleni védőoltást, vagy felgyógyult a Covid-19 betegségből. A jegyek szerdán negyed órával a koncertek meghirdetése után elfogytak.

Visszatérhettek az iskolapadokba a 12-16 évesek és a felsőoktatás hallgatói, de továbbra is maszkot kell hordaniuk és kis csoportokban tanulnak. Kinyithattak a vendéglők és a kávéházak is. A vendéglátó helyeken zárt térben csak a "zöld" igazolvánnyal rendelkezők, azaz a második oltást már legalább egy hete megkapók, illetve az igazoltan felgyógyultak ülhetnek, a többiek csak a kerthelyiségekben foglalhatnak helyet.

Szombat éjfélkor a repülőtéri szabályok változása nyomán hazaengedtek több száz külföldről visszautazó izraelit, akiket eddig karanténszállodákban helyeztek el. Megszűnt a sokat bírált engedélykérés a "kivételezési bizottságtól" a védőoltásban részesült izraeliek számára. Ők, ha találnak repülőjáratokat, szabadon ki- és beutazhatnak, de továbbra is engedélyt kell kérniük az Izraelbe készülő külföldieknek, valamint a még be nem oltott helyieknek, ha el akarják hagyni az országot.

Vasárnaptól ezer, de a kormány döntése szerint hamarosan naponta háromezer izraeli térhet haza a március 23-i parlamenti választásokra.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint eközben ismét romlik a járványügyi helyzet, néhány napos csökkenés után újra 700 fölé emelkedett a súlyos esetek száma, és folyamatosan növekszik a fertőzési ráta.

A reprodukciós ráta, amely két hete még 0,7 volt, ismét meghaladja az 1-et, jelenleg 1,02-n áll, vagyis minden 100 vírushordozó 102 embernek adja át a fertőzést. Ha a reprodukciós ráta meghaladja az egyet, az azt jelenti, hogy terjedőben van a járvány.

A szombati pihenőnapon a szokásosnál kevesebb, 10 659 embert oltottak be először és 25 195-öt másodszor a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampányban eddig 4 929 084-en, az ország lakosságának 53 százaléka kapta meg az első, míg 3 716 439-en a második védőoltást is.

A 90 évnél idősebbek 94,9 százaléka, a 80 és 90 év közöttiek 92,4 százaléka, a 70 és 80 közöttiek 95,3 százaléka, és a 60-70 közöttiek 86,2 százaléka már legalább egy oltást kapott.

A katonai rádió vasárnap délelőtti műsora szerint az egészségügyi minisztérium szakemberei azt kérték, hogy csak akkor kezdődjön el a nyitás harmadik szakasza, ha már kétszer beoltottak legalább ötmillió embert, de a koalíció mindkét fő pártjának, a Likudnak és a Kék-Fehér pártnak is érdeke volt az emberek közérzetét javító intézkedés két héttel a választások előtt, és ezért a kormány a szakvéleményekkel szemben döntött.

A koronavírus-járvány ügyeiért felelős biztos, Nachman As bejelentette, hogy naponta követik a fertőzési adatokat, és ha szükséges lesz, akkor visszakoznak, vagyis ismét zárlatot rendelnek el bizonyos területeken, vagy korlátozó intézkedéseket hoznak, és reményét fejezte ki, hogy felelősségteljes döntések születnek a választások előtt is.

A nyitás sikerével kapcsolatban reményre ad okot a vakcinázás bizonyított hatékonysága, ugyanis az oltási kampány december 20-i kezdete óta 6095 ember került koronavírus okozta szövődmények miatt kórházba Izraelben. Közülük csak 175-en, kevesebb mint 3 százalék volt olyan, aki úgy betegedett meg, hogy megkapta a második védőoltást is legalább egy héttel korábban.

A szombaton elvégzett 45 938 tesztből 1923 bizonyult pozitívnak, ami 4,3 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 40 650 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a SARS-CoV-2 vírus okozta szövődményekkel 1155 embert ápolnak kórházakban, közülük 724-en súlyos esetnek számítanak, 210-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A betegség tavaly február óta 5861 életet követelt Izraelben.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@Horizont: Szerintem inkább a járványgyorsulás állhat közelebb az igazsághoz Izraelben is. Sokan de nem elegen be vannak ott oltva Pfizerrel és azt hiszik, hogy innentől kezdve már mindent szabad. Itthon körülöttem nem egy ember él, aki nem akarja magát beoltatni egyik vakcinával sem de szeretne bulizni, fitnesz szállodába menni stb., hiszen ez az élete. (Nemcsak a fiatalok.) Van aki arra büszke, hogy az időnként orráról, szájáról lehúzogatott kötelező sebészmaszkon kívül más szabályt nem tart be. Egy másik letol engem amiatt, hogy lefertőtlenítem az asztalt 70 százalékos alkohollal mert ő nem szereti az illatát és hülyeségnek tartja ezt az egészet. Az is előfordul, hogy idős hozzátartozója halt meg covidban, gyermeke gyógyult covidos, mégis maszk nélkül heherészik a munkatársaival pedig nagyon okosnak, műveltnek tekinti önmagát. Hozzátartozóm elment a fodrászhoz a nyáron. A fodrásznő kategorikusan kijelentette, hogy már nem kell maszk és vele is le akarta vetetni. Az előző vendégtől még nedves törölközőről, kimosatlan fésűről már nem is beszélve. Azóta én vágom a haját géppel. Olyan, amilyen, hiszen nem vagyok fodrász de legalább az alapvető szabályokat betartom. Rengetegen nem fogták még fel ésszel, hogy mi történik a világban. Ma már ott tartunk, hogy gyakorta a szabálykövetőknek kell szégyellni magukat a többiek előtt. Szerintem ez minden országban így megy, a koronavírus pedig csak terjed egyre jobban, hiszen még sehol sincs a lakosság min. hetven százaléka beoltva ami már talán elég lenne a nyájimmunitás eléréséhez.
emerencia
@Horizont: A munkahelyemen nem tudok mindent betartani de eddig szerencsém volt. Majd két hónapig kell még megúsznom a fertőzést vagy legalább a tüneteket, utána már otthon tudok vigyázni magamra. Ha lenne 100%-os táppénz és rendszeres tesztelés, talán könnyebb volna az élet de nemhogy rendszeres, semmilyen teszt nincs, biztonságos, EMA által is elfogadott oltás sincs. A munkakörömben pedig a jövedelem nagy része a jelenléttől függ úgyhogy aki csak teheti, nem megy táppénzre ha beteg vagy hozzátartozója miatt otthon kell maradnia, inkább a szabadságát veszi ki, ha elengedik. Ha 10 napig otthon van az igazolt hozzátartozójával és tünetmentes, teszt nélkül jöhet vissza dolgozni. Senki nem tudja, (ő maga sem) hogy nem-e pozitív. Nálam a szabi sem nagyon lehetséges mert jún.1-től mennék nyugdíjba és ha nem időarányosan vettem ki a szabit, levonják az utolsó fizetésemből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.