Ez a civil kezdeményezés neve, amely a korlátozások ellen szervezett tüntetést a cseh fővárosban.

A Megdöglött a Kutya tüntetéseket szervezett a korlátozások ellen Prágában

Fotó: Pixabay

Több száz ember, döntően fiatalok tüntettek vasárnap délután Prágában a koronavírus-járvány fékezését célzó, a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen.

A Vencel térre, majd egy órával később az Óvárosi térre meghirdetett tiltakozó akciókat a Megdöglött a Kutya (Chcípl PES) nevű civil kezdeményezés szervezte.

A PES a hivatalos járványellenes rendszer cseh nevének rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve.

A rendőrség még a tiltakozó akció kezdete előtt lezárta a Vencel teret, majd az Óvárosi teret, az oda vezető utcákon a kommandósok kordonokat állítottak fel. A tüntetések helyszínére az érvényes rendeletek értelmében a rendőrök csak 100-100 embert engedtek. A hatóságok felszólítására a rendezők a hivatalosan bejelentett akciókat alig negyedóra elteltével mindkét helyen befejezettnek nyilvánították. Ennek ellenére a prágai Óváros néhány helyén az agresszívvé vált tüntető csoportokat a rendőröknek csak könnygázzal sikerült feloszlatni. Számos tüntető cseh zászlót lengetett, az emberek kormányellenes jelszavakat skandáltak és szabadságot követeltek.

A több száz tüntető ezután a belvárosból a Moldva folyó másik partján elterülő Petrín parkba ment, ahonnan később rendezett menetben visszatértek az Óvárosba.

Az Óvárosi teret a rendőrség lezárva tartotta, szerinte az akció résztvevőinek többsége megsértette a kötelező óvintézkedéseket azzal, hogy maszk nélkül vett részt az akción, és nem tartották be a két ember közötti kötelező, legalább kétméteres távolságot sem.

Megdöglött a Kutya

Az érvényes rendeletek megsértése miatt több személyt őrizetbe vettek a hatóságok. A CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió közlése szerint a rendőrök Lubomír Volny parlamenti képviselőt is elővezették, miután nem volt hajlandó felvenni az arcmaszkot. A képviselő rendőrségi őrizetbe vételét Jan Hamácek belügyminiszter megerősítette.

A Megdöglött a Kutya kezdeményezés céljai elérése érdekében petíciót is megjelentetett az interneten, amelyet eddig mintegy 25 ezer ember írt alá.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelynek keretében az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások léptek életbe.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Hogy vehettek fel ilyen ellenszenves nevet? A járvány terjedését meg kell fékeznie az államnak, ne hőbörögjenek.
Gazella
Azt hittem hogy rosszul olvasok.
De a csehek odacsapnak a korm!ánynak. Nem úgy mint a magyarok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.