Emmanuel Macron francia államfő elődeivel, a szocialista Francois Hollande-dal és a jobboldali Nicolas Sarkozyval közösen emlékezett az iszlamista merényletek áldozataira csütörtökön a terrorizmus áldozatainak európai emléknapján.

Emmanuel Macron és elődei együtt emlékeztek a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozataira

Fotó: GONZALO FUENTES / POOL / AFP

A politikusok koszorút helyeztek el a párizsi Invalidusoknál, a merényletek áldozatainak szobránál, amely egy lefejezett nőt ábrázol.

A megemlékezésen egyetlen embert szólalt fel, Chloé Bertolus sebész, aki a 2015-ös dzsihadista merényletsorozat több túlélőjét is műtötte. Az orvosnő részletet olvasott fel a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni merényletben súlyosan megsérült Philippe Lancon újságíró Le lambeau (A foszlány) című regényéből.

A megemlékezésen jelen volt Riss karikaturista, a lap jelenlegi főszerkesztője, akit szintén súlyosan megsebesítettek a terroristák, valamint a franciaországi terrortámadások túlélőit és az áldozatok hozzátartozóit képviselő 13 szervezet vezetői.

Emmanuel Macron délután ellátogatott abba a nyomdába a Párizshoz közeli Dammartin-en-Goele-ban, ahol a Charlie Hebdo elleni támadás elkövetői a két napig tartó menekülésük végén túszul ejtették a tulajdonos Michel Catalanót, mielőtt a kommandósok végeztek velük.

A kisvállalkozó levelet írt az államfőnek, és meghívta a nyomda fennállásának huszadik évfordulóra. Emmanuel Macron az elnöki hivatal tájékoztatása szerint üdvözölte a vállalkozó optimizmusát, és elfogadta a meghívást.

A terrorizmus áldozatainak európai emléknapjáról második alkalommal emlékeztek meg Franciaországban. A dátumról, amely a 2004-es madridi, 193 áldozatot követelő merényletsorozat évfordulója, európai szinten döntöttek 2019-ben a túlélők képviselői.

Forrás: MTI
Címlapkép: GONZALO FUENTES / POOL / AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.