Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának lassítását szolgáló korlátozások újabb meghosszabbításáról állapodhatnak meg Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői egy vasárnap kiszivárogtatott megállapodástervezet szerint.

Ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban

Fotó: Tobias Schwarz / AFP

A hétfői tanácskozásra készített előterjesztés szerint legkorábban áprilisban lehet lazítani a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó zárlaton, amelyet ugyan némileg enyhítettek március elején, de időközben elindult a járvány harmadik hulláma.

Így várhatóan nemcsak a még érvényben lévő korlátozások meghosszabbításáról állapodnak meg a kancellár és a tartományi kormányfők online konferenciáján, hanem arról is, hogy alig három hét után máris visszavonják a védekezés szigorán enyhítő új szabályokat, a többi között azt, hogy előre lefoglalt időpontban olyan boltokban is lehet vásárolni, amelyek nem alapvető árucikkeket forgalmaznak.

Ugyanakkor a szociáldemokrata vezetésű tartományok kormányfői által összeállított megállapodástervezet szerint továbbra is lenne lehetőség előremutató, újító szándékú modellprojektekre, amelyekben azt vizsgálják, hogy miként lehet a járvány közben biztonságosan működtetni társadalmi, gazdasági intézményrendszereket. Ilyen kísérleti programot folytatnak például a szociáldemokrata vezetésű Berlinben, ahol az előadóművészet újraindításával próbálkoznak. A program egyik első rendezvényeként szombat este tavaly ősz óta először ismét közönség előtt játszhatott a német főváros leghíresebb zenekara, a Berlini Filharmonikusok.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi megállapodása szerint a korlátozásokat akkor kell mind visszaállítani, amikor tartósan 100 fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.