Mégsem oldják fel éjféltől a karantént Temesváron, és a várossal szomszédos négy településen – közölte vasárnap este a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos romániai tájékoztatást végző stratégiai kommunikációs törzs.

Mégsem oldják fel a karantént Temesváron és a környező településeken

Fotó: Pixabay

A karantén 72 órás meghosszabbításáról Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár bocsátott ki rendeletet vasárnap, azt követően, hogy a Temes megyei járványügyi operatív törzs szombat esti ülésén nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a két hete elrendelt vesztegzár újabb egy héttel történő meghosszabbításáról szóló szakértői javaslat.

A katasztrófavédelmi államtitkár arra hivatkozva rendelkezett az óvintézkedések meghosszabbításáról, hogy a város kórházainak az intenzív osztályai megteltek koronavírusos betegekkel. A stratégiai kommunikációs törzs hangsúlyozta: az intézkedés ideiglenes jellegű, és arra az időszakra szól, míg nem találnak hosszabb távú helyi vagy országos megoldást a temesvári helyzetre.

A bánsági nagyvárosban a romló járványügyi mutatók ellenére nem szavazta meg a járványügyi operatív törzs a vesztegzár meghosszabbítását: két hete a lakosság 7,36 ezrelékét tette ki az előző kéthetes fertőzöttségi ráta, szombaton már 8,19 ezrelékes volt a fertőzési arány.

A jogszabályok értelmében akkor kell a helyi járványügyi operatív törzsnek egy-egy település vesztegzár alá helyezését mérlegelnie, ha meghaladja a hatot a korábbi két hét alatt jegyzett új fertőzések ezer lakosra számított aránya. Románia Nagyvárosai közül Temesváron a legsúlyosabb a helyzet, de a fertőzöttségi ráta Bukarestben és Kolozsváron is a küszöbértékhez közelít. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter vasárnap nem tartotta kizártnak, hogy hamarosan a fővárost is vesztegzár alá kell helyezni.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.