A cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – közölte csütörtök délelőtt az Európai Unió Bírósága.

A cigi miatt büntette meg Magyarországot az Európai Unió Bírósága

Fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság 2019. októberében indított keresetet az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a cigarettára előírt minimális uniós jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt.

Magyarországnak 2017. december 31-ig tartó átmeneti időszak állt rendelkezésére, hogy fokozatosan emelje a cigarettára kivetett jövedéki adót, amíg az eléri az előírt küszöbértéket. A közös uniós szabályozás azt követeli meg a tagállamoktól, hogy az alkalmazandó súlyozott kiskereskedelmi átlagár legalább 60 százalékának megfelelő, de 1000 cigarettánként legalább 90 euró összegű jövedéki adót vessenek ki a cigarettákra. Az irányelv szerint azonban azon tagállamoknak, amelyek a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár alapján legalább 115 euró értékben állapítják meg az 1000 darab cigarettára kivetett jövedéki adó mértékét, nem szükséges alkalmazniuk az említett 60 százalékos követelményt.

A Magyarország által alkalmazott jövedéki adómérték a megadott határidőig, illetve 2018, valamint 2019 folyamán nem érte el az uniós küszöbértéket, ami az Európai Bizottság szerint torzítja a más tagállamokkal fennálló versenyt, és ellentmond az uniós egészségvédelmi politikának.

Csütörtökön ismertetett ítéletében az uniós bíróság megerősítette az Európai Bizottság állítását, amely szerint a vizsgált időszakban Magyarországon a cigarettákra kivetett teljes jövedéki adó szintje alacsonyabb volt a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának 60 százalékánál, illetve 115 eurónál szintén alacsonyabb az 1000 darab cigarettára vonatkozóan megállapított jövedéki adó.

Ennek ismeretében az uniós bíróság kimondta, hogy Magyarország a cigarettákra kivetett teljes jövedéki adó mértékének a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár 60 százalékánál alacsonyabb szinten tartásával, és ezzel egyidejűleg 1000 darab cigarettára 115 eurónál kevesebb jövedéki adó kivetésével nem teljesítette az irányelv által az adómérték legalacsonyabb szintjére előírt kötelezettségét.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
tejjessen jogoss.
mindenki igyonn megg eggy felesst.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.