Egy hónapon belül eléri az ötmilliót azok száma Spanyolországban, akik teljes körű oltással lesznek védettek a koronavírus ellen – hangsúlyozta a miniszterelnök a kormány keddi ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

A spanyol kormányfő szerint egy hónapon belül elérik az ötmilliós átoltottságot

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Pedro Sánchez ismertette az oltási stratégia várható mérföldköveit, amelyek szerint a június 14-én kezdődő héten 15 millió, a július 19-i héten már 25 millió lehet az átoltottság a dél-európai országban.

Megerősítette: továbbra is tartható az a korábban már többször is megfogalmazott cél, hogy augusztus végére a spanyol lakosság 70 százalékának, mintegy 33 millió embernek a teljes oltása megvalósuljon.

A kormányfő beszélt arról, hogy az oltási kampány üteme egyre inkább felgyorsul, a második negyedévben ugyanis három és félszer annyi vakcinát várnak a gyártóktól, mint az első negyedévben.

Április és június között 38 millió, július és szeptember között 48 millió adag érkezik az eddig európai engedéllyel rendelkező Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcináiból – részletezte.

Mint mondta, a tömeges oltás "a leghatékonyabb gazdaságpolitika", mert ez jelenti a legrövidebb utat az ország újraindításához.

A spanyol miniszterelnök kiállt az európai uniós vakcinabeszerzés mellett, és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárat okolta, amiért késve teljesíti vállalásait.

Forrás: MTI
Címlapkép: GABRIEL BOUYS / AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.