Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán ismertetett vizsgálati eredményei szerint van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződéses esetek között írja a Blikk.

Az uniós ügynökség korábbi hivatalos álláspontjában az szerepelt, hogy a vakcina valamint a trombózisos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított, de nem zárható ki az összefüggés és a vizsgálatok még folytatódnak.

Kiderült: Az Európai Gyógyszerügynökség szerint is van összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között
Kép:Pixabay

Az EMA ma újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette a brit-svéd oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatának újabb eredményeit:

Az EMA tájékoztatása szerint az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZeneca-vakcinával, és mindössze 62 esetben számoltak be trombózisról, és közülük 18-an vesztették életüket.

Emer Cooke, az EMA igazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak fel, azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a koronavírust elkapja.

Az ügynökség közleményében emlékeztette az orvosokat, és az oltakozókat is, hogy vegyék figyelembe ennek lehetőségét. Ugyan az eddigi esetek döntően 60 év alatti nőknél jelentkeztek, de a vizsgálatok alapján nem találtak külön kockázati tényezőket.

Felhívták a figyelmet, hogy ha egy beoltott a vérrögökre, illetve alacsony vérlemezkeszámra utaló tüneteket vesz észre magán, akkor azonnal keresse fel az orvosát, és kiemelték, hogy a vakcinának továbbra is több az előnye, mint a hátránya.

Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha közzétesznek valamilyen állásfoglalást, arra a magyar hatóságok is reagálnak majd, és megfogadják az ajánlásukat.

Forrás:Blikk
Címlapkép:Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.