Az orosz ellenzéki vezető harmadik hete folytat éhségsztrájkot a börtönben, ahová azért került, mert elhagyta az országot, miután ismeretlenek megmérgezték, és Németországban kezelték.

A 444 az MTI és a Guardian nyomán arról számolt be, hogy a harmadik hete éhségsztrájkot folytató Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota egy orvosa szerint rohamosan romlik és bármely percben meghalhat.

Orvosa szerint nagyon nincs jól Navalnij a börtönben, bármelyik percben meghalhat

A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott videóról készített felvételen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatásra érkezik a bíróság moszkvai tárgyalótermébe az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 16-án.

Fotó, címlapkép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

A cikk szerint Jaroszlav Asihmin a Navalnij családjától kapott vizsgálati eredmények alapján jutott arra, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleállást eredményezhet, a megemelkedett kreatinszint pedig veseproblémákról árulkodik. Az orvos szerint az ellenzéki politikus bármely percben meghalhat. Anasztazija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője úgy látja, azonnali beavatkozásra van szükség. 

Alekszej Navalnij a cikk szerint azért kezdett éhségsztrájkba, mert miután jelezte, hogy fáj a háta és kezdi nem érezni a kezeit és lábait, és kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, a kérését az orosz hatóságok megtagadták.

A hétvégén több világhírű művész – köztük Nádas Péter magyar író – írt egy nyílt levelet Putyinnak, hogy biztosítsák Navalnij számára az orvosi ellátást.

Navalnijt a cikk szerint janurában vették őrizetbe, miután visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert egy korábbi, csalás miatt kiszabott felfüggesztett büntetése kapcsán az orosz hatóságok szerint megsértette a próbára bocsátás feltételeit azzal, hogy nem jelent meg a felülvizsgálaton (akkor épp a mérgezés miatt kezelték Németországban). Letartóztatása után több tízezres tüntetéseket tartottak Oroszoszágban. 

A cikk szerint az orosz ügyészség pénteken javasolta azt, hogy Navalnij antikorrupciós alapítványát nyilvánítsák szélsőséges szervezetnek, amely miatt munkatársai is börtönbe kerülhetnek.

Forrás: 444.hu, mti.hu, theguardian.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Annak ellenére, hogy elítélte a jelenleg Németországban ápolt Navalnij megmérgezését, Angela Merkel német kancellár pontosan tudja, mi Németország és Európa érdeke. Így az Északi Áramlat 2 befejezését nem (sem) fogja befolyásolni Navalnij esete, még akkor sem, ha épp ennek az ellenkezőjét hirdetik. Mert még akkor sem történt semmi különösebb, amikor tavaly Berlinben fényes nappal, egy vélhetően moszkvai kötődésű, álnéven beutazott orosz ember lelőtte az Oroszországnak sok kellemetlenséget okozó Zelimkhan Khangosvili csecsen-grúz katonát.Így van ez most Oroszországban, és minden olyan országban, ahol a politikai vezetőknek van félnivalójuk a néptől.
cdn.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_560/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/04/1455729475_orbanputyin_mti.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
@Eladott Ország: ezért kaptam kínait.
Nyírfa
@Nessy: Kint is megtalálták volna. De nem a menekülés volt a célja, hanem a példamutatás, az emberek, a társadalmuk felrázása. Akár az élete árán.
Nessy
@Nyírfa: Igen, ebben igazad van! Putyin meg nem gondol rá, hogy ellenfélből mártírt csinálni meggondolatlanság.
Most gondoltam végig.
justhpeter
Putyin további két ciklusra szeretne elnök maradni. A két ciklus igen hosszú, ha az országok többségében elutasítás vár rá.
Rockxy
"Orvosa szerint nagyon nincs jól Navalnij..."
mi lenne, ha őt kérdeznék meg, hogy van?
Nyírfa
@justhpeter: Fog addig élni? Vagy: eltűri az orosz társadalom a diktatúrát, a lemaradást a nyugati országoktól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.