Oroszország határozott tiltakozását fejezi a cseh kormánynak 18 diplomatájának kiutasítása miatt, és válaszlépéseket helyez kilátásba a "provokáció" miatt – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziónak vasárnap nyilatkozva a kiutasítás időzítését azzal indokolta, hogy nyugati részről így próbálták meg a fehérorosz elnök ellen készülő, leleplezett "puccskísérletről" szóló híreket elfedni. A cseh külpolitikát "önállótlannak", a retorziót pedig "karikatúraszerűnek" minősítette.

Moszkva tiltakozott Prágánál diplomatáinak kiutasításai miatt

Fotó: Michal Cizek / AFP

Minszkben és Moszkvában szombaton jelentették be, hogy az orosz fővárosban őrizetbe vett, az amerikai és a lengyel szakszolgálatokkal kapcsolatban álló Aljakszandr Feduta politológus és Jurij Zenkovics ügyvéd elnökgyilkosságot és puccsot készített elő Fehéroroszországban, a "színes forradalmak" forgatókönyve alapján.

A 18 orosz diplomata Csehországból való kiutasítását ugyanezen a napon jelentetették be. A moszkvai diplomáciai tárca vasárnap "példátlannak minősítette", hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Emlékeztetett arra, hogy a vrtebicei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett két robbanásért a cseh kormány korábban az objektumot birtokló céget tette felelőssé.

Forrás: MTI
Címlapkép: AFP

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.