Az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben – mondta vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Amerikai kormány: következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben

Fotó: Handout / Moscow City Court press service / AFP

"Közöltük az orosz kormánnyal, hogy felelősséget visel azért, ami Navalnij úrral történik bebörtönzése alatt, és a nemzetek közössége őket vonja felelősségre"

– fogalmazott Sullivan, aki a részletek ismertetése nélkül annyit mondott, hogy egy sor, különböző költségvonzatú intézkedést fontolgat az amerikai kormányzat arra az esetre, ha a bebörtönzött Navalnij meghalna.

A Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

A harmadik hete éhségsztrájkoló Alekszej Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és "bármelyik percben meghalhat" – ezt mondta szombaton az ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa. Jaroszlav Asihmin közölte, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák. Ezt az orosz hatóságok megtagadták, ezért éhségsztrájkba kezdett.

Az amúgy is feszült orosz-amerikai viszony tovább romlott az utóbbi időben. Nagy felháborodást váltott ki orosz részről, amikor Joe Biden elnök egy – az ABC News-nak adott – márciusi interjúban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint. Az amerikai elnök akkor azt is mondta, hogy Oroszország "meg fog fizetni" a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozásért.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát.

Forrás: MTI
Címlapkép: AFP

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Ugyan mi?! Visszaadjátok az oroszoknak Alaszkát?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Ez a rettenetes figyelmeztetés a CNN műsorában hangzott el egy fontos ember szájacskájából...

...mint egy titkos hangfelvételből most is kiderült(már sokadszorra)hogy ez a hírtelevízió a legnagyobb kavaró, véleményformáló, politikacsináló...

Ettől függetlenül Navalníj élete már hajszálon múlik...Putin forró krumplit vett a kezébe...
Peller Anikó
@Szeparepa2: "Pénzéhes gátlástalan határon kívüli idegenszívű bozgor zsoldos csőcselékből, köztörvényes bűnözőkből és tanulatlan focihuligánokból álló troll-kommandó söpredéket uszított a náci hazaáruló rablógyilkos NER maffia a Propeller hírgyűjtő portálra! Minden áldott napon reggeltől estig főállásban ontják az aljas NER talib maffia szervilis náci hazaáruló hazugságaikat és provokációkat."

Ezek románok? És itt ontják (rontják) némi pénzért az aljasságaikat? Jade.
Bástya Béla Elvtárs
@simmering73: Önként és dalolva adják majd vissza, amiért egykor fizettek!!!

i.imgur.com/ma0UdR5.png
Horizont
Mint embert nagyon sajnálom. Nem kellett volna hazamennie, tudhatta volna mi vár rá. Putyin nem kispályás. A feleségét még jobban sajnálom, mert egy ilyen erős küldetéstudattal, igazságkereséssel rendelkező emberrel nem könnyű együtt élni. Majd azt fogják mondani az éhségsztrájkja miatt halt meg. Érdekes az is, hogy egy diktátor aki egy ekkora ország élet halál ura mennyire fél egyetlen embertől. Persze Amerika is mondhat bármit, sokat nem tud tenni.
Lukasenka ellen milyen és mennyi tüntetés volt és még mindig a helyén van. A diktátorok a maguk javára jól működnek a saját bebetonozásuk érdekében. Lásd orbán.
ómió
Putyin most pisilt be. A röhögéstől!
jesz
Amerika hogy aggódik egyetlen orosz ellenzéki politikus miatt, aki szembeszállt Putinnal..
...az már nem érdekli Amerikát, hogy Kuba lakói 60 éve élnek szegénységben, mert az amerikai demokrácia úgy érzi, hogy meg kell tanítani a kubai népnek, mi is az igazi emberi lét..mert amerikában az van..kubában meg kommunista uralom...ez hallatlan..
...érdekes...sem Irakban, sem Afganisztánban nem sikerült megteremteni az amerikai álmot...de még Vietnamban sem...sőt...Iránban sem..

Milyen következményei lehetnek? Bocsánatot kérnek...?

...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok