Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt.

 Az EU komoly aggodalmát fejezte ki Navalnij romló egészségügyi állapota miatt

Fotó: AFP

Közleményében felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget a politikus biztonságért és testi épségéért, továbbá biztosítsanak számára hozzáférést olyan orvosokhoz, akikben a politikus megbízik.

Borrell kiemelte: az EU Navalnij börtönbüntetését politikai indíttatásúnak és az emberi jogok nemzetközi egyezményével ellentétesnek tartja, továbbra is a politikus azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátását kéri.

Emlékeztetett, hogy az EU a lehető leghatározottabban elítélte a Navalnij elleni tavaly augusztusi mérgezéses támadást, és szankciókat vezetett be hat olyan orosz tisztviselő ellen, aki az unió szerint részt vett a merényletben. Februárban az új globális emberi jogi szankciórendszer keretében az EU további négy, Navalnij elítélésében szerepet játszó orosz személyre vetett ki korlátozó intézkedéseket.

A főképviselő hangsúlyozta: a Navalnij-ügyet nem lehet elszigetelt esetként kezelni. A politikussal való bánásmód példaként szolgál arra, hogy Oroszországban egyre szűkül az ellenzék és a civil társadalom mozgástere.

Borrell hozzátette, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői videotanácskozáson egyeztetnek a Navalnij-ügyől. Várhatóan szó lesz a Grúziában, Indiában, Mianmarban és Mozambikban zajló eseményekről, valamint az iráni atomalkuról folyó bécsi tárgyalások legutóbbi fejleményeiről. A külügyminiszterek emellett áttekintik az Etiópiában és Ukrajnában kialakult helyzetet is.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.