Aktivisták küzdenek azért, hogy a következő népszámláláson olyan kép alakuljon ki az ország vallási térképéről, ami közelebb áll a valósághoz – írja a 444.hu.

Lengyelországban arra kérik az embereket, hogy ne vallják magukat katolikusnak

Rohamrendőrök és egy földön fekvő tüntető a Nők Sztrájkja feminista mozgalmon, (2021.), fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Lengyel aktivisták mot arra kérik az ország lakóit, hogy a következő népszámlálás alkalmával csak akkor vallják magukat római katolikusnak, ha tényleg azok – adta hírül a 444.hu. Ez azért alakult így, mert az előző, egy évtizeddel ezelőtti népszámlálás során a válaszadók 96 százaléka állította, hogy római katolikus. Ezt az adatot pedig a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt arra használta fel, hogy igazolja az általa támogatott, vitatott keményvonalas változásokat, mint például amilyen az abortusztörvény is volt.

Az aktivisták szerint azonban az előző népszámlálás téves volt, mert az emberek automatikusan jelölték be a négyzetet, de szerintük a fiatalok közül sokan nem is saját maguk töltötték ki a kérdőívet, hanem a szüleik.

A tíz évvel ezelőtti népszámlálás nagyon monolitikus és homogén Lengyelországot fest le. Holott Lengyelországban nagyon sok ember nem jár templomba, még az egyház saját adatai szerint is csak a lakosság 28 százaléka.

– mondta Oskar Żyndol, a kampány vezetője.

Az aktivisták kampányt indítottak a közösségi médiában „Számítani szeretnék” néven, hogy arra ösztönözzék a lengyel lakosságot, hogy válasszanak alternatívát, például vallják magukat simán csak kereszténynek, ateistának vagy deistának. A kampányt a National Women’s Strike is támogatja, akiknek fontos szerepük volt az abortusztörvény miatti tüntetéseken.

Forrás: 444.hu
Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Meggyőződésem,hogy itt is hasonló eredmény születne! Talán van mèg rajtam kívűl pár ember,aki ugyan még van keresztelte,de nem gyakorolja a vallását. Szemèly szerint utálom ezt a nagy keresztèny mizèriát,a papokkal ,fidesszel együtt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: taknyos oláh köpőcsésze...
simmering73
@Shikari: Illiburnyák jónapot Takonyberci.
namihami
@134.bátor: @Clavigo: Ha bevesztek a csapatba...
vacsi
"a fiatalok közül sokan nem is saját maguk töltötték ki a kérdőívet, hanem a szüleik."
Na, ez éktelen baromság! Én is bejelölöm, hogy református vagyok, mert ANNAK KERESZTELTEK, és amíg nem lépek ki, vagy nem változtatok, az is maradok - akár gyakorlom a vallásomat, akár nem. És ezzel mindenki így van.
134.bátor
@namihami: " Ide nekem az oroszlánt is"!
Mondom,itt is lenne 8 millió!!:)
134.bátor
@Shikari: te mikor voltál utoljára templomban? Őszintén.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.