Mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrtisztet kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon.

Minden vádpontban bűnösnek találták a George Floyd halálát okozó volt rendőrt

Fotó: Court TV / AFP

A döntést – amelyet a két nap alatt 10 és fél órás tanácskozás után hozott meg az esküdtszék – Peter Cahill, az ügy bírája ismertette. A bíró, megköszönve a tizenkét tagú esküdtszék munkáját, bejelentette: a részletes ítélet 8 héten belül várható. A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések.

"George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára"

- fogalmazott a család sajtótájékoztatóján George Floyd testvére. Philonise Floyd azt mondta: megígéri, hogy lankadatlan lesz az igazságért folytatott küzdelme. "Minden nap meg fogom vívni a harcot, mert már nem csak Georgeért harcolok, hanem mindenkiért ezen a világon." – mondta Philonise Floyd, majd megköszönte az ügyvédek munkáját.

Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb ügyésze sajtótájékoztatóján a Chauvin-ügyben hozott döntést az igazságosság felé tett első lépésnek nevezte.

"A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak, mert az igazságosság valódi helyreállítást vonna maga után. Inkább azt mondanám, hogy az elszámoltathatóság az első lépés az igazságosság felé"

- fogalmazott.

Barack Obama volt amerikai elnök a Twitter közösségi oldalán úgy reagált. "Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség". Obama közleményében azt írta: tény, hogy az afroamerikaiakat minden nap másképp kezelik és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak. "Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk." – fogalmazott a volt elnök.

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy tegyenek meg mindent a faji igazságtalanságok ellen. Az alelnök szerint a keddi döntés "egy lépéssel közelebb viszi" az országot az egyenlő igazságszolgáltatáshoz. "A mostani ítélet egy lépéssel közelebb visz minket az igazsághoz, de még van dolgunk, meg kell reformálnunk a rendszert".

Arról is beszélt, hogy a faji igazságtalanság minden amerikai problémája, mert visszatartja a nemzetet attól, hogy teljes mértékben kiaknázza a lehetőségeit. "Mindannyian részesei vagyunk George Floyd örökségének, és most az a feladatunk, hogy tiszteletben tartsuk ezt és tiszteljük őt." – jelentette ki Harris.

Joe Biden amerikai elnök szerint a mai ítélet egy "ritka, de óriási lépés az amerikai igazságszolgáltatás felé vezető menetben". Beszédében úgy fogalmazott: a mai ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett. "De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg" – hangoztatta.

Az elnök úgy vélte, az esküdtszék keddi döntése hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai embereknek ne kelljen félniük attól, hogy a rendőrséggel találkoznak. Reményét fejezte ki, hogy a szülőknek a jövőben "nem kell amiatt aggódniuk, hogy a fiaik vagy a lányaik hazajönnek-e egy bevásárlás vagy egy séta után, vagy miután a parkban játszottak."

Biden szólt azokhoz is, akik esetleg azt tervezik, hogy az ítéletet – ahogy fogalmazott – mentségként használják az erőszakra. Azt mondta: vannak agitátorok és szélsőségesek, akiket nem érdekel a társadalmi igazságosság.

"Ők a gyűlölet és a megosztottság lángját lobbantják fel. Nem hagyhatjuk, hogy sikerrel járjanak"

- tette hozzá az elnök.

Forrás: Telex, MTI
Címlapkép: AFP

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
A 40 évvel kiegyezem. És szolgáljon elrettentő példaként mindenki számára, aki azért vállal hatósági munkát, hogy visszaélhessen a hatalmával. Amerikában, itthon, mindenütt a világban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
"A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak "...én sem, nemzetii hőst csinálnak egy drogos niggerből...amerika elveszett
jesz
húúú...várhatóan több évtized a sittes szerecsenyek közt, akik most kiélhetik a nemlétező rasszista hajlamukat...
...pedigaz az elnök is mondta(CNN segítséggel) a rasszizmust el kell hagyni...szeretni kell egymást...

Elfelejtettek szólni neki, hogy a rasszizmus az emberiség ősi velejárója. Talán még a kőbaltát sem ismerték őseink, de már akkor sem szerették a furcsa, más viselkedésű hordákat( a kosztól még nem látszott a bőrszín)...a kannibalizmust annál inkább.
rokker33
Egy narkós csöves bűnöző nigger halt meg.Emberek hol éltek? Egy bűnöző halt meg és 1 éve már olyan cirkuszt csinálnak belőle,hogy az hihetetlen!Közben Kínában É Koreában Oroszországban Afrikában naponta 10.000 rek hallnak meg ártatlanul, vagy éhség miatt vagy a kormány brutalitás,mert bizony van olyan hely ahol agyonlőnek kérdés nélkül ! És mégis egy narkós bűnöző nigger van a középpontban!
rokker33
40 év egy munkáját végző rendőrnek!Szép!! És ezért nem fognak a büdös bűnöző niggerek ellen intézkedni, mert már tartani fognak az ilyen jellegű feljelentésektől!Mint Magyarországon a tetves cigányok! Ezek a patkányok már azt csinálnak amit akarnak. 2 ember létezik. A fehérbőrű tisztességes becsületesen dolgozó és a színes bőrű niggerek cigányok románok mexikói spanyol kínai szarevő hulladékok. Mind bűnöző kivétel nélkül!Ezek a patkányok rajtunk élősködnek már évszázadok óta...
gina
@Shikari: Te elmebeteg szar ember, mi köze ehhez hogy mi volt ?drogos vagy más te alja moslék.. ember volt talán értékesebb mint az ilyen mint te alja féreg,,, a szeretett fehér rendöröd egy több esetbeli gyilkos, hát te meg egy sz@r emberi hulladék vagy
gina
@rokker33: Te nyakadra kellene térdelni te emberi sz@r, micsoda aljas valaki vagy remélem megdöglesz és ugy végzed aljas emberi fekália mint az a néger!!!
Nyírfa
A 40 évvel kiegyezem. És szolgáljon elrettentő példaként mindenki számára, aki azért vállal hatósági munkát, hogy visszaélhessen a hatalmával. Amerikában, itthon, mindenütt a világban.
Málna
Akkor lehet leszedni a kirakatokról a deszkákat. Borzasztó, ami az államokban folyik. És mindez egy senkiházi drogos miatt. Tényleg nem érzik, hogy hova vezet ez vagy csak színjáték zajlik?
kokopelli
Az Orbán-ban is van egy-két vonóhúzás! Az ősei keletről "jutottak" el Európába! Elég sokan tagadják
még közülük is a "fehérek" kultúráját! A barom "amik" saját maguk importálták feketéket anno! A franciák
és a déleurópai országok is importálták a fekete munkaerőt,ingyen! Öngól???
Nyírfa
@kokopelli: Nevezhetjük öngólnak is, valójában egyensúlytörvény.
rokker33
@gina: Te csöves az édesanyáddal beszélj így te takony kurva!
rokker33
@Nyírfa: 1 ember haláláért 40 év, mikor még az usaban is az első ilyen jellegű bűncselekményért is csak 25=30 évet szoktak kiosztani. A 40 kicsit túlzás és tuti hogy a bírók is befolyásolva lettek, hogy minél elrettentőbb büntetést adjanak!
Nyírfa
@rokker33: Akár 40 évet is kaphat. Tehát, még nem biztos. De én a nyakába sóznám, mert nemcsak egy közönséges gyilkos, nem önvédelemből ölt, hanem rendőrként, a hatalmával visszaélve a szó szoros értelmében kivégzett egy embert. Nyilvánosan, nappal, nem zavartatta magát. Úgy gondolta, hogy neki, a fehér embernek rendőrként szabad azt, amiért egy négert a halálsorra küldenének.
Igen, az ítélet elrettentő, nem véletlenül. Sok helyen szinte vadásszák a rendőrök a négereket.
Tudom, neked ez tetszik, nekem nem.
Ha szeretsz olvasni, ajánlom figyelmedbe a Ha a néger utca beszélni tudna című kisregényt. Olyan tűpontosan mutatja be a rasszista folyamatok működését, hogy azt tanítani lehetne. Az író neve: James Baldwin.
Ha válaszolni kívánsz, jelzem: niggerezésre nem vagyok kíváncsi.
gina
@rokker33: A jó nénikéd te szemét buzi állat, az Anyád egy sarki aki ilyen mocskos patkányt a világra hozott ugyhogy kuss te állat !!!
gina
@rokker33: Ott élték hogy mindent tudsz te agyhalott ?,, tudod kivel irj igy, panelproli-- egy több esetben elkövetett gyilkost védsz , IQ nulla
gina
@Shikari: Hát olyan mocskos egy állat is vagy, szégyen az ilyen emberi piszok mint te///
gina
@Málna: Micsoda alja egy nő vagy?? nem szégyenled magad? rosszabb vagy mint egy sarki
gina
@Shikari: Ha lenne egy csepp eszed tájokozódnál dehát a 10IQ dal nehéz ugye, a rendőr vagy 5 esetben lelött már embereket, nem egy szegény bárány,, de te tudod bunkó proli kis magyar !!!
rokker33
@gina: szopd le apádat te sarki kurva niggervédő szopógép. Csak nevetek rajtad te csöves hippi! xD xD
rokker33
@Nyírfa: Nem fogok niggerezni megígérem és egyet is értek veled, csak akkora büntetést kapjon amit megérdemel.Tudom hogy embert ölt, erre nincs mentség, de annyit kapjon amennyit ilyenkor kiszoktak osztani.Nehogy már elfogultság miatt kapjon 30 feletti éveket. Én mondjuk pont leszarom, csak NE a bűnözőket és az agressziót kiprovokáló nig... afroamerikaikat védjék,mert azért bőven tehetnek róla hogy az emberek zöme elitéli a fekete bőrű bűnözőket!Pont mint Magyarországon a cigók!
rokker33
@Shikari: Esélytelen. Egyre több a buta ember és a világ rossz felé halad. Lassan mink feherbőrű emberek leszünk kisebbségben !!A buzi felvonuláson sem a műfasszal pózoló buzikat vitték el a rendőrök, hanem az ez ellen tüntető normális fehérbőrű embereket!
Emmersson71
@Pálinkás Pál: Én pedig úgy vélem, hogy mártírt csináltak egy drogos bűnözőből, aki történetesen afroamerikai volt. Nagyon nem ugyanaz! A széljobberek most "az úgy kezdődött, hogy ő visszaütött! stílust nyomják és ez bejön az erre fogékony, egyébként is fasisztoid hajlamú csürhének :(
Emmersson71
@rokker33: Kilenc percig térdelt a nyakán ez a hős, 40 éve rendőr!!! Érted, 9 percig!
Mit tanult ez a fasiszta gec! az utcán? A kegyetlenkedést..csak eddig mázlija volt, nyilván a durvább helyzetekből kimosdatják egymást, de itt meghalt az intézkedés alá vont személy.
Az nem rendőr, aki nem képes egy megfektetett embert - a társai biztosítása mellett - megbilincselni!!!
Ez egy féreg!
Nyírfa
@rokker33: 16.45

Van egy olyan fogalom, hogy Homo sapiens sapiens. A mai ember. Hogy hol tart a mai ember az evolúció folyamatában, azt a viselkedése, gondolkodása, céljai határozzák meg. Van, aki egészen magasra jutott már, van, aki abszolút kezdő, a többség valahol a kettő között bukdácsol, menetel, éppen csak most áll a lábára, vagy már szárnyalni kész. Véleményem szerint egy ember mércéje az által mutatkozik meg, hogy miként viszonyul a mindenkori közösségéhez, annak tagjaihoz: elfogadóan, empatikusan, segítőkészen vagy a neki nem tetszőeket inkább kirekeszti, arrébb rúgja, akár az életét is elveszi. Persze, ezek csak kulcsszavak, az életünk ennél jóval sokrétűbb, színesebb.
Mindenkinek jogában áll meghatározni a saját hovatartozását, és ezt ki is nyilvánítjuk az életünk minden pillanatában a cselekedeteinkkel, a megszólalásainkkal. Te is, én is.
rokker33
@Emmersson71: Csak azért az éremnek 2 oldala van Lehet tiszteletlen volt a bűnöző és szidalmazta vagy agresszíven lépett fel a rendőrrel szemben és csak a saját és társai épségét próbálta védeni.Vagy már ismerte korábbról , hisz egy agresszív bűnöző volt többszörös büntetett előéletű !Lehet alkalmatlan rendőr volt, de azért megölni szerintem nem akarta, csak túlzásba vitte! Teljesen mindegy már a méltó büntetését megkapja hála a nagy cirkusznak!
Emmersson71
@rokker33: A büntetést azért kapja, mert megölt egy embert, nem a "cirkusz" miatt! Senki sem tartott pisztolyt a halántékához, hogy térdelj kilenc (9!) percig a nyakán!
Emmersson71
@Málna: A "senkiházi drogost" ha simán és korrekt rendőri intézkedés keretében letartóztatják és beviszik a rendőrségre, majd bezárják és elítélik, akkor nem lett volna sem ügy, sem zavargások, valamint nem vált volna mártírrá egy amúgy drogos bűnöző!
Fordítva ülsz a pacin!
Nyírfa
@Eladott Ország: Az a Szabadság-szobor nagyon tudja a dolgát! :)
Hogy a próféta beszélne belőle!
Aki Én
@Málna: ,, Borzasztó, ami az államokban folyik. És mindez egy senkiházi drogos miatt. Tényleg nem érzik, hogy hova vezet ez vagy csak színjáték zajlik?"

Látom itt is elkél a segítség.
Az államokban éppen az zajlik, hogy működik az igazságszolgáltatás. A rendőrnek nem gyilkolni kell, hanem letartóztatni.
Szép is lenne, ha rendőrök kedvükre gyilkolászhatnák a ,,senkiházi drogosokat".
Málna
@Emmersson71: A "senkiházi drogos" ha nem áll ellen a rendőri intézkedésnek, akkor nem lett volna sem ügy, sem zavargások, valamint nem vált volna mártírrá egy amúgy drogos bűnöző!
Biztos, hogy én ülök fordítva a pacin?
Málna
@Aki Én: Nem kell ellenállni a rendőri intézkedésnek, és akkor mindenki életben marad. Mindig ez a tanulság.
Aki Én
@Málna: ...de qrva okos vagy. A rendőrök általában együttműködő bűnözőkkel találkoznak, különösen USA-ban, mi?
Azért rendőr, arra képezték ki, hogy az ilyen eseteket kezelje. Nem arra, hogy percekig térdeljen rajta, és megölje.
Többen voltak, lefegyverezték, ártalmatlanná tették. Itt lett volna vége a történetnek.
Emmersson71
@Málna: Azt a rendőrök mondják, hogy ellenállt! De bárhogy is, az eszméletlen, vérző orrú ember nyakáról "illett volna" már leszállni!
Emberségből buktál.
Málna
@Emmersson71: Nem ők mondták, én mondom. Látszik a felvételen.
Málna
@Aki Én: Kezelték a helyzetet, csak most épp rosszul. Ahogy a sértett is. Köztudott, hogy náluk nem lehet ujjat húzni a rendőrökkel, szívbetegen, bekábítózva pláne nem ajánlatos. Na, ez fog most megváltozni. Pár év, és lasszóval kell majd rendőrt fogni. Miközben mindenki azt csinál majd, amit akar.
Aki Én
@Málna: ,,Kezelték a helyzetet, csak most épp rosszul. "

Így van. Ezért csukják le. Ezt nevezik igazságszolgáltatásnak.
Emmersson71
@Málna: Tisztán látszik, ahogyan ellenáll a fuldokló ember..aha, mesélj még!
Málna
@Emmersson71: Ez már a következmény. Azért ennyire ne kelljen már szájbarágósan magyaráznom. Meg hát nem ártana végignézni a felvételt sem...Na nem a rövidített verziót, ami körbejárt a médiában, hanem a teljes videót.
Aki Én
@Málna: Azt gondolom, te mint köztudottan hiteles személy, jobban érted ezt is, mint az USA ügyészsége.
Köszönjük, hogy vagy nekünk :)
Hogy miért nem egyeztetnek veled...?
Csizmás Kond
Ezt most pont olyan mézesmázosan adták elő mint itt nálunk szokták a keleti fertályban. ...mert tulajdonképpen nem attól kell féljen senki hogy a bőre milyen színű hanem hogy a viselete milyen ...mert ez a Floyd sem a feketesége miatt lett úgy kezelve hanem az ismert törvényszegő viselkedése miatt.
Az is biztos hogy egy rendőrnek nem szabad megölnie senkit hacsak az ő élete nincs veszélyben, de az ismét más értelmezés.
Emmersson71
@Málna: Az, következmény :(
Térdelt a gyilkos rendőr 9 percig a nyakán (bűntett) és megfulladt az ember (következmény)!
Emmersson71
@Csizmás Kond: Na, EZ viszont már valóban "csak következmény"!
Nem kell megölni az intézkedés alá vont személyt és nem lesz belőle mártír!

Az pedig alkalmatlan rendőrnek, aki egy fegyvertelen bűnözőt nem tud úgy ártalmatlanítani - a társai segítségével, biztosításuk mellett! -, hogy az ne halljon abba bele!!!
Csizmás Kond
@Emmersson71: ..szerintem is előbb felszólítani hogy fel a kezekkel és ha nem lőni...akkor nincs mártír.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Igen, ha van nála fegyver! Egyébiránt a "fegyverhasználatot megelőző intézkedések" az irányadók.
Csizmás Kond
@Emmersson71: Az, de csak ha nem kell féltsd a bőrödet. A törvényt soha nem a politikai felfogáshoz kéne igazítani, hanem a bűnözői modorhoz...de ma fordítva van.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Ezért kell betartania a rendőrnek a törvényt és úgy eljárnia, hogy később a politika ne telepedhessen rá a halálos intézkedésre! Ahhoz ezek a durva rendőri intézkedések kellettek, hogy mozgalommá nője ki magát a tiltakozás sorozat.
Málna
@Aki Én: Tényleg jobban értem. De majd idővel megvilágosodik mindenki. Csak akkor már késő lesz.
Csizmás Kond
@Emmersson71: Ha a mai törvényeket a rendőr betartja akkor soha senkit nem fog tudni elkapni...amúgy a rendőr is ember tehát van köztük rendes és van gazember, viszont ez is az egyre lagymatagabb törvények következménye mert ilyen helyzetben senki nem akarná a bőrét kockáztatni. Tehát olyan törvényt kell hozni hogy azt mindenki tisztelje, hol félelemből hol becsületből és a rendőröket is akkor meg lehetne válogatni, hogy csak olyan kerüljön be aki megfelel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.