A koronavírus nehezen múló utóhatásai, a long-Covid-szindróma komplex és egyelőre nehezen érthető tünetei a látszólag gyógyultaknál is sokáig fennmaradnak, sajnos vannak, akiknél krónikus, életen át tartó problémaként maradnak meg.

További teljes életünket tönkre teheti az enyhe koronavírus-fertőzés is, és korábban meghalhatunk

Fotó: pixabay.com

Az utóhatásokról most a Nature-ben jelent meg friss tanulmány, de jó hírek helyett a később is magasabb halandóságról hoz számadatokat. A tanulmányból a Telex idézett pénteken reggel.

A világ legnevesebb tudományos lapjában csütörtökön megjelent kutatás 73 ezer amerikai páciens kórtörténetén alapszik. Olyan koronavírus-fertőzöttek adatait vonták be, akiken a betegség viszonylag könnyen ment át: enyhe és közepes lefolyású esetek, akik nem kerültek kórházba a Covid miatt.

A long-Covid, a tartós utóhatások sok olyan embernél is jelentkeznek, akik látszólag egész könnyen túlestek a fertőzésen. Hogy kiknél igen és kiknél nem, milyen tényezők hajlamosítanak erre, és mitől függ a tünetek ereje, formája és tartóssága, alig ismert egyelőre.

A fő megállapítás, hogy a volt covidosok halandósága a gyógyulásuk után is jóval magasabb: a kórházba nem kerülteké a fertőzésük utáni 1-6 hónapban 60 százalékkal haladta meg azokét, akik egyáltalán nem voltak covidosok.

Akik nem szerencsések, egyaránt tapasztalhatnak tüdőproblémákat és más szervi bajokat, lehetnek szív- és érrendszeri, neurológiai és emésztési rendszerrel kapcsolatos problémáik, de a mentális egészség is csorbulhat, jelentkezhet szorongás, alvási rendellenességek és egyebek is. Jelentkezhet ezek közül csak egy, de egy sor tünet együttesen is.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

creativehun
Értjük. Tehát aki covidos volt..és szinte fel sem tűnt neki úgy átment rajt a betegség..annak ha később bármi baja lesz..az tuti,hogy a covid miatt volt. Na mentek ti a picsába,. a hülye agymosó dumátokkal. Egyre inkább az az érzésem,hogy simán leszopatják az egész embereséget a bennfentesek.
terlasz
Hirtelen milyen pofik lettetek nagy tudósok, persze csak a jóslásban és a riogatásban.
Yoda69
Na ha ezt a hirt meglatja O1G 100 evre torvenybe foglalja a veszhelyzetet.
division
@creativehun: @terlasz: @Yoda69: Márpedig valóban ez a helyzet, még ha sokan nem is akarják ezt elismerni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.