Levelet írt hétfőn nyolc európai parlamenti képviselő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

Levelet írtak az EP-képviselők von der Leyennek, hogy a Magyarországnak az uniós segélycsomagból járó pénz 20 százaléka eltűnhet

Fotó: JOHN THYS / AFP

A 24.hu írta meg, hogy arra hívták fel a figyelmét, hogy a Magyarországnak az uniós segélycsomagból (hivatalos nevén: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) járó pénz körülbelül húsz százaléka eltűnhet.

Ezt azzal indokolják, hogy a magyaroknak járó keret körülbelül ötöde, durván ezermilliárd forint a felsőoktatás modernizálására mehet el az Orbán-kormány tervei szerint.

Viszont, ahogy a levélben írják, a kormány lehetővé tette az egyetemek alapítványok alá szervezését, ez a folyamat már zajlik, és ezek az alapítványok ellenőrizhetetlenek, az állam által irányíthatatlanok lesznek, így voltaképpen az ide küldött uniós támogatás is eltűnik szem elől.

A levélben, amelyet a Politico publikált, szerepel, hogy az elmúlt fél évben nyolc egyetem került már alapítványi státuszba Magyarországon. Az aláírók szerint a magyar állam ezeket az alapítványokat arra használja, hogy még könnyebben jusson uniós pénzhez, miközben tovább rombolja az akadémiai szabadságot Magyarországon.

A nyolc képviselő felkéri a bizottságot, hogy minden olyan támogatást, amelyek ilyen alapítványokhoz kerülnének, vonjanak vissza.

Meggyőződésünk, hogy az EU-nak határozott lépéseket kell tennie, hogy megakadályozza a támogatások eltűnését átláthatatlan pénzügyi struktúrákban, és meg kell állítania az akadémiai szabadság rendszerszintű lerombolását

– írták a levélben.

Az aláírók között leginkább a Zöldek képviselői vannak, köztük Gwendoline Delbos-Corfield, aki a magyar jogállamiságról jelentést készítő Judith Sargentini portfólióját vette át az EP-ben, és a német Daniel Freund, aki a rendszeres kritikusa a magyar kormánynak, valamint két képviselő a liberális Renew frakcióból, illetve egy-egy a szociáldemokratáktól és a szélsőbalról.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: AFP

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
A globalofasiszta zsidó spekulánsok pénzén felvásárolt hazaárulók jól meg lettek ezért fizetve!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@Namely: Buta vagy.
Az nem hír, hogy sokak nem tesznek semmit, azzal szemben, hogy kevesebben tesznek valamit!
Shikari
@CsipkeRózsa: Már megbocsáss, de Soros és Niedermüller kapcsán említettem, hogy zsidók, amit vállaltak és köztudott. Ezek tények! Nem emlegettem máshol a zsidókat, mert nem is volt téma ez. Persze, ha te minden mondat mögött zsidót vélsz felfedezni, akkor a hiba a te készülékedben van. Úgy látom, te a kijelentések egy sajátságos, szubjektív értelmezését próbálod rámerőltetni mintha én olyat állítanék, amit te a furcsa logikáddal gondolsz. A helyedben nem tenném ezt mert súlyos tudati deformitásra utal.
CsipkeRózsa
@Shikari: Soros és Niedermüller benne van az előző hozzádszólásomban, ahol azt mondtam, hogy nem a zsidóságuk okán teszik, amit tesznek. Persze, kérdés, hogy ki utálja, ki nem utálja a őket.

Nem kell témának lennie a zsidó szónak, v. szövegnek, pl. itt sem volt az, mégis arra vonatkozott a hozzászólásod, amire válaszoltam.
Shikari
@CsipkeRózsa: A kijelentésemben néven neveztem a spakulánst és a vállalt identitását is megneveztem. Miért is nem szabad arról írni, hogy Soros és Niedermüller ténylegesen minek is vállalja önmagát? Úgy gondolod, hogy ezt szégyellni kell és elhallgatni? Nem lehet, hogy esetleg neked vannak előítéleteid és olyan szemüvegen keresztül igyekezel szemérmesen elhallgatni a tényeket, mintha azokat nem lenne szerencsés vállalni? Sőt, emiatt lesütött szemmel kellene járni?
Remélem mégegyszer átgondolod, mennyire szerencsétlen volt a kijelentésed!
gina
@Shikari: Te rohadék ilyeneket a fára kell akasztani mint te és a fidesz mocskok, de eljön az idő nem is sokára szemét hazaárulók
Shikari
@gina: Ott leszek, amikor elvisznek a böribe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok