Az Indiában pusztító Covid mutáns sajnos nem csak Indiára nézve veszélyes – írja az Index.hu.

Ezek a tudnivalók az indiai mutánsról
Fotó:Pixabay

Az országban már nem tudják követni a fertőzöttek és a halottak számát, az egészségügy tartalékai kimerültek, elfogyott többek között az orvosi oxigén is.

Jelenleg úgy néz ki, hogy kulcsfontosságú szerepe van egy új, minden eddiginél érdekesebb mutáns vírusnak.

A B.1.617-nek nevezett variáns ugyanis, kicsit leegyszerűsítve, két korábbról ismert mutáns egyesülése, a konvergens evolúció terméke. Az E484Q vagy L452R mutációkkal rendelkező variánsokat külön-külön már korábban is láttuk, de együtt, egy víruson belül még nem láttuk ezt a két mutációt.

A kettős mutáns terjedésére jellemző, hogy míg januárban csak elvétve fordult elő, április elején már ez okozta a fertőzések több mint felét Indiában, sőt egyes régiókban még többet is a Bloomberg adatai alapján. Azóta felfedezték Indián kívül több országban.

Az indiai variánsban található mindkét mutációról ismert, hogy csökkenti a korábbi megfertőződés vagy vakcinák által kiváltott antitestek kötődési képességét a vírushoz, bár nem szünteti meg teljesen. Az L452R mutáció található a nemes egyszerűséggel „Devil”, azaz ördögnek nevezett kaliforniai mutánsban is, amely az év elején okozott pánikot az USA nyugati partján, tegyük hozzá, teljes joggal.

Az itt tapasztalt mutáció a korábban sikerrel alkalmazott mesterséges antitestkezelések hatástalanságához vezethet. Mindenképpen aggasztó lenne tehát, ha az új variáns esetében ezek a kezelési lehetőségek már hatástalanok lennének. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a mutáció képes lehet az antitestek mellett a sejtes immunitás megkerülésére is.

A másik mutáció, vagyis az E484Q sem kecsegtet túl sok jóval. A mutációk megváltoztatják a vírus tüskefehérje ACE2 receptorral történő interakcióját is, amelynek a vírus légutakba történő bejutásban van szerepe. A két mutáció együttes előfordulása egy vírus variánson belül tehát valóban okot ad az aggodalomra. 

Forrás:Index.hu
Címlapkép:Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.