Orosz hajók veszélyes manőverek végrehajtásával szándékosan akadályozták egy ukrán és egy amerikai őrhajó gyakorlatozását Odessza partjai közelében – jelentette vasárnap az Ukrajinszka Pravda az ukrán határőrszolgálat közleményére hivatkozva.

Orosz hajók zavartak meg egy ukrán-amerikai tengeri gyakorlatot Odesszánál

Fotó: pixabay.com

Az eset a közlemény szerint szombaton történt. Az ukrán parti őrség Hrihorij Kuropjatnikov nevű zászlóshajója találkozott az amerikai parti őrség Hamilton nevű hajójával.

"Amerikai partnerek baráti látogatásra érkeztek Ukrajnába, amelynek keretében közös manővereket hajtanak végre a tengeren, képzéseket tapasztalatcsere céljából megfigyelési és rohamműveletek terén, valamint kereskedelmi célú megbeszélést tartanak a két ország parti őrségeinek képviselői a hajózás biztonságának szavatolásáról"

- írta az ukrán határőrség a közleményben.

Az Odessza partjaitól mintegy 100 tengeri mérföldre végzett gyakorlat alatt az ukrán és az amerikai hajó nemzetközi taktikai csapatok tevékenységének összehangolását gyakorolta a tengeri áthaladás alatt.

A gyakorlatot a közelben tartózkodó orosz hajók figyelemmel követték. Az orosz fél próbált "fiktív koordinátákkal" lezárt területeket kijelölni a gyakorlatozás helyszínén, közben hajóik veszélyes manővereket hajtottak végre, szándékosan szűkítve a manőverzónát az ukrán és az amerikai hajó számára.

A nemzetközi biztonsági csatornákon keresztül nem válaszoltak.

Az ukrán határőrség rögzítette és dokumentálta az incidenst, amelyet a nemzetközi normák durva megsértésének minősített.

A közlemény szerint vasárnap az ukrán és az amerikai hajó továbbra is a tengeren tartózkodott ás folytatta a gyakorlatozást. A Hamilton várhatóan hétfőn köt ki Odesszában.

Forrás: MTI

Pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

voltmárjobbis
Na orbán! ukrajnai magyarok a szavazatokért, vagy putyin segge a nyelvedben?
Shikari
Hajrá Putyin! Nem szabad engedni a provokáló amerikaiaknak. Azok mindenhol háborút akarnak.
csak úgy....
@Shikari: veres zászlót,sarlót-kalapácsot lehordtad már a padlásról? :)
voltmárjobbis
Na orbán! ukrajnai magyarok a szavazatokért, vagy putyin segge a nyelvedben?
csagyi
Miközben az oroszok atommeghajtású tenger alatt járója felszerelve a legkorszerűbb fegyverekkel pedig tudományos céllal a bálnák szaporodását kísérik figyelemmel. Az államférfiak szeretik a hasonló játékszereket, mert gyermekkorukban nem tudták
kellően kijátszani magukat. Ezért most a világ embereinek idegeivel játszanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.