Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy a gerincesek vagyis „mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van” képesek érzelmekre, mondta a környezetvédelmi miniszter, George Eustice a Sunday Timesnak. Az új jogszabályt II. Erzsébet királynő kedden jelenti be hivatalosan is.

II. Erzsébet királynő hamarosan bejelenti: Törvénybe foglalják, hogy a gerinces állatoknak vannak érzelmeik

II. Erzsébet brit királynő egy lovat néz az évenkénti Windsori Királyi Lovas Verseny harmadik napján a windsori kastély parkjában 2019. május 10-én. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A törvényben hangsúlyozni fogják, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény e stratégia pillérét képezi.

További törvénytervezetek tiltják a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját, főemlősök háziállatként tartását. Az állatjólléti stratégia részeként a kormány szeretné elérni a szőrmeimport és a mikrochipek házimacskáknál való alkalmazásának tilalmát. Véget akarnak vetni a sertések gázzal (szén-dioxiddal) való leölésének is.

Eustice szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok – köztük az élő állatok exportjának tilalma – csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból – mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.

A tervek ellenzői szerint Johnson csak jegyese, Carrie Symmonds személyes nézetei miatt áll ki az állatjogokért. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a miniszterelnök és ő maga is ugyanolyan "szenvedélyes" ebben az ügyben, mint Symmonds, a Konzervatív Párt volt szóvivője.

Forrás: 444, MTI

Címlapkép: MTI/EPA/Neil Hall

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Mert lóbuzi. És már elég húst evett életében, azt a pár évet kihúzza szénával is.
Viszont úgy tudom, nagy vadász volt az öreglány. Hogyan számol el magával, hogy érző lényeket ölt meg?!

A demencia veszélyes..talán már nem alkalmas döntések meghozására.

(...szerintem a növények is sikoltanak, amikor betakarítják ŐKET! Legyünk fényevők!)
csak úgy....
az állatokba, sok esetben több intelligencia és érzelem szorult mint némely két lábon járó (gerinctelen) gerinces kollégába..
Emmersson71
@csak úgy...: És jó néhány emberrel aljasabbul bánnak, mint egy állattal :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.