Heiko Maas külögyminiszter szerint "teljességgel felfoghatatlan" a kormány döntése.

A 444 cikke szerint eléggé kiakadt azon Heiko Maas német külögyminiszter hétfőn, hogy a magyar kormány ismét megakadályozta, hogy az Európai Unió közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el a kínai kormányt a hongkongi demokrácia eltiprása miatt. 

Heiko Maas a cikk szerint "teljességgel felfoghatatlan döntésnek" nevezte a magyar kormány döntését.

Kiakadt a német külügyminiszter a magyar kormányra, mert megint blokkolták a Kínát elítélő határozatot

Heiko Maas beszédet tart a Bundestagban 2020. október 30-án

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0-de/Olaf Kosinsky

A cikk szerint a magyar vétó miatt az EU tagországok külügyminiszterei kétszer is képtelenek voltak egyhangúlag elfogadni egy elítélő határozatot, pedig a második alkalommal már egy erősen felhígított verzió került eléjük a Politico cikke szerint.

Maas hétfőn az EU külögyi tanácsának ü,lése után arról beszélt az újságíróknak, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor Kína került szóba. A német külögyminiszter szerint mindenki ki tudja találni, mi miatt nem jött össze a kiállás, ezzel a cikk szerint a magyar és kínai kormány közti kapcsolatra utalt. Maas szerint teljességgel felfoghatatlan, hogy a Kínával szemben elfogadott szankciók után sem sikerült az EU egységes kiállása.

A 444 cikke szerint a két uniós külügyminiszteri találkozás között Orbán Viktor tárgyalt telefonon Hszi Csin-ping kínai elnökkel és a kínai külögyminisztérium közleménye szerint Orbán arról beszélt, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával való viszonyának, és annak, hogy a két ország kereskedelme növekedni tudott a járvány ellenére. Hszi pedig arról beszélt a kínai külügyminisztériumi közlés szerint, hogy nagyra értékeli Budapest elköteleződését a baráti viszony fenntartásában.

A cikk szerint az uniós külögyminiszterek még egy hetet adnak, hogy Hongkong ügyében létrejöjjön a szakbizottsági szinten egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország támogatni tud. Ha ez nem jön össze, akkor az EU-nak olyan pozíciót kell felvállalnia, ami nem tükrözi az egyhangúságot – erről Josep Borell EU külügyi főképviselő beszélt hétfőn, de az nem derült ki, hogy pontosan mit jelent ez.

A Politiconak név nélkül nyilatkozó uniós diplomata szerint a magyar kormány álláspontja az, hogy ezek a határozatok semmi másra nem jók, mint hogy tovább rontsák az EU és Kína között a kapcsolatot – így nem is nagyon várható a lap szerint, hogy a Hongkong miatti kiállás tovább puhított változatát elfogadja a magyar kormány.

Magyarország brüsszeli állandó képviseletének szóvivője annyit közölt a lappal, hogy Kínával kapcsolatban nincs változás a magyar álláspontban.

"Maas hétfő este hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy az EU közös álláspontot képviseljen Kínával szemben. Ahogy történt ez márciusban is, amikor négy kínai tisztviselővel szemben rendeltek el szankciókat, akiknek közük van az ujgur átnevelő táborok működtetésében. A német külügyminiszter szerint ha koordinált az uniós stratégia, az sokkal hatékonyabb lehet. És ez az Európai Unió és az emberi jogok szempontjából is az érdekük"

- olvasható a 444 cikkében.

Forrás: 444.hu, politico.com

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
10 éve szopjátok ezt a csuti törpöt a kicsi , kövér zsííírdííísznyót. Kevés volt hozzá tíz év , hogy rájöjjetek a WC mellé szarik mert nincs benne az alapszabályban külön pontban ,hogy azt nem lehet ? Magadon akadjál ki tik hagytátok ! Minden pénzt ellopott , elherdált ti meg bambán néztétek. Basszátok ki a picsába sopánkodás helyett. Én nem leszek hátrébb nem láttam én egy eurót sem abból a töméntelen mennyiségű pénzből amit ennek az Ali babának a zsebébe tuszkoltatok. Hány tíz év kell ahhoz hogy rájöjjetek egy udormány kis g-ét pátyolgattok. Nekem ne sopánkodj ti csináltátok meg magatoknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton57
@Namely: A 2/3 miert demokratikus???
kereső
Szép jó reggelt, és szép napot kivánok a német külügyi adminisztrációnak. Az ébredés kicsit lassú volt- és most már semmit sem ér! Talán 5-6 évvel ezelőtt még ért is volna valamit a felháborodás, különösen ha ezt megtámogatja még Merkel kancellár is. De ilyesmi nem történt- most meg már eső után köpönyeg.
Namely
@teuton57: :)
A 2/3 miért antidemokratikus?
Értem én, hogy Orbán a sátán és mindenre az aduász, hogy "kétharmad", de kérlek tedd fel magadban a kérdést, hogy ha kialakítanak egy rendszert, amiben vétójoga van minden tagállamnak, akkor miért lesz antidemokratikus, ha az egyik tagállam él vele, valamint mennyiben különbözik a "2/3-hozás" a "sorosozás"-tól?
namihami
Lassan csak felismerik azok is, hogy egy olyan családot finanszíroznak, akinek parancsba adták az orosz és kínai irányítótisztjeik az Unio gyengítését. És mindehhez a kölcsönöket is velünk fogják realizálni.
Mi kellhet még az Unio vezetésének? Egy-két család (?) képes a teljes működést blokkolni és még nekik kell állandóan engedményeket tenni, Akkor megérdemlik az orbáni szílust.
Ahogy 11 éve mi is. Tényleg, így lenne?!?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.