Korábban írtunk már a 43 éves magyar zenészről, akit tavaly áprilisban Jemenben elraboltak és állítólag halálra kínoztak. Egy jemeni aktivistára, Adel Al-Huseini szerint a magyar férfit az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el, majd miután nem tudtak váltságdíjat szerezni érte, meggyilkolták. Állítása szerint erről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit is.

A Külügy nem tudott semmit a Jemenben meggyilkolt magyar zenész ügyéről

Fotó: Twitter

A 24.hu hétfőn küldte el kérdéseit a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amelyekre kedden érkezett válasz.

Eszerint sem a minisztérium, sem a területileg illetékes magyar külképviselet nem kapott eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést az ügyben. „A hozzánk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgáljuk” – tette hozzá a külügyi tárca.

Adel Al-Huseini szerint a 43 éves magyar férfit Kimo néven ismerték még mielőtt áttért volna a muszlim hitre és felvette az AbdulKarim Fares nevet. Az Index szerint a Magyar Iszlám Közösségben ismerik Kimót, de elrablásának és meggyilkolásának hírét nem tudták megerősíteni. A lapnak Bolek Zoltán, a közösség elnöke azt mondta: a diplomás hangmérnök „jó és idealista ember volt, aki hitt az emberek jóságában. Mivel nem politizált, sosem hitte, hogy bántani fogják.”

A Kimo néve ismert Koltai György a Parázsló Hamvak nevű zenekar alapító tagja volt, az Index úgy tudja, hogy népzenét ment gyűjteni Jemenbe, ahol az állampolgárságot is megkapta. Hangmérnökként és zenészként dolgozott a 2014-ben kitört polgárháború előtt az országban. A lázadók 2016-ban börtönbe zárták, két év múlva szabadult, ekkor tért vissza Magyarországra, ahonnan 2019-ben utazott újra Jemenbe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában kiemelte: Magyarország nem javasolja a Jemenbe történő utazást a fennálló fegyveres konfliktus, valamint a világjárvány miatt. A háború és a terrorveszély miatt sem az utazás, sem a közlekedés nem biztonságos.

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
most sajnálni kéne?...magának kereste a bajt..
RonaGyuri
honnan tudtak volna róla, ők nem diplomaták, hanem külgarázdák, s az a dolguk, hogy a lenyúlható pénzeket figyeljék! =))
Shikari
A libsik nem mennek utána? Kár!
simmering73
@Shikari: Látom az értő olvasás nem az erősséged. Próbáld meg még egyszer elolvasni, mielőtt munkába indulsz.
Yoda69
@simmering73: csikarinak EZ a munkája, hogy ide hányja böffenéseit.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.