Az Európai Bizottság további 90 millió adag koronavírus elleni vakcina június vége előtti leszállítását akarja jogi eszközökkel kikényszeríteni a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercégnél – közölte az Stefan Keersmaecker, a brüsszeli testület illetékes szóvivője, a bizottság keddi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy a bizottság két jogi eljárást indított a nagyvállalat ellen, mindkettő célja az, hogy az AstraZeneca teljesítse az EU-val kötött előzetes oltóanyag-felvásárlásról szóló szerződésekben foglaltakat, és leszállítsa a megfelelő mennyiségű oltóanyagot az uniós tagállamokba. Mint mondta, az első eljárás elindítása azért volt szükséges, hogy a bíróság elismerje, hogy a vállalat vészhelyzet idején késedelmesen szállította le a vakcinákat az első negyedévben, míg a második esetben a testület a szerződés megsértésének megállapítását várja el a bíróságtól.

Nem az a célunk hogy pénzügyi kárpótlást kapjunk az AstraZenecától, hanem az, hogy a bíróság jogi eszközökkel kikényszerítse a szerződésben foglaltak betartását, és késedelem nélkül leszállítsa ki a szükséges mennyiségű oltóanyagot

- mondta Keersmaecker. Hozzátette: a bíróság ennek érdekében büntetőintézkedéseket is elrendelhet a cég ellen.

Az Európai Bizottság az AstraZeneca között köttetett szerződés értelmében az cégnek összesen 120 millió dózis oltóanyagot kellett volna szállítani az unió tagállamaiba, azonban eddig csak lényegesen kevesebb, 30 millió adag érkezett meg az EU-ba.

Felfüggesztették az oltást az AstraZeneca vakcinájával Szlovákiában, miután az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) pénteken azt közölte, hogy összefüggés lehet az oltóanyag és az azzal beoltott 47 éves szlovákiai nő halála között

– Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője arról tájékoztatott

azok számára függesztik fel az oltást, akik még az első dózist sem kapták meg belőle.

Azokat viszont beoltják vele, akiknek az első alkalommal is ezt adták be. 

Az AstraZeneca vakcinájának használatát több vérrögképződéses eset után számos európai országban felfüggesztették márciusban. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 7-én közölte:

lehet összefüggés az oltóanyag és a ritka vérrögképződéses esetek között. A szervezet azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatásokat.

A vérrögképződésről szóló figyelmeztetés mindenesetre bekerült az oltás lehetséges, de nagyon ritka mellékhatásai közé.

Forrás:MTI/HVG.hu
Címlapkép:Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.