Hatástalanított HIV-vírus segítségével sikerült működő immunrendszert létrehozni olyan gyerekeknél, akik anélkül születtek – írja a Telex.hu.

HIV-vírussal alakítottak ki mesterséges immunrendszertFotó: Pixabay.com

A kísérleti kezelést 50 csecsemőnél és kisgyereknél alkalmazták, és az eredmények szerint két kivétellel minden gyereknek kialakult az egészséges immunrendszere – fogalmaz a lap.

Vettünk valamit, ami egyébként halálos betegséget okozna, és a gyerekek többségénél egyetlen kezelés hatékonynak bizonyult

– közölte Donald Kohn, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Mattel Gyermekkórházának orvosa, a kutatás vezetője.

A kezelésen átesett gyerekek már iskolába járhatnak, és normális életet élhetnek, anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy egy fertőzés életveszélyes lehet számukra. Azon a két gyereken, akiknél nem vált be a génterápia, később sikeres csontvelő-átültetéssel tudtak segíteni írja a Telex.hu.

Azonban még hosszabb idő kell ahhoz, hogy bebizonyosodjon, valóban meggyógyultak a gyerekek, de jelenleg úgy tűnik, jól vannak.

A gyerekek súlyos kombinált immunhiányos szindrómában (SCID) szenvedtek. A betegséget egy öröklött genetikai hiba okozza, emiatt a csontvelő nem képes egészséges vérsejteket előállítani, amelyek az immunrendszert alkotják. Kezelés nélkül a gyerekek gyakran csak egy-két évet élnek.

A betegeket jelenleg hetente kétszer antibiotikummal és baktériumellenes antitestekkel kezelik, de ez nem jelent tartós megoldást. Az orvosok szerint a génterápia az lehet: eltávolítják a beteg vérsejtjeinek egy részét, egy hatástalanított HIV-vírus segítségével beillesztik a gyerekeknek szükséges gén egészséges változatát, és a sejteket infúzión keresztül visszaadják – magyarázza az eljárást a Telex.hu.

Forrás: Telex.hu

Címlapkép: Pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.