A pozsonyi Konfuciusz Intézetet vezetője fenyegette az egyik ottani elemzőközpont vezetőjét, miután a szlovák egyetemeken lévő kínai befolyásról írtak.

"Légy türelemmel, a Nagy Testvér követ téged." fenyegette a kínai intézet vezetője az elemzőt, aki az ország befolyásáról írt az egyetemeken

Illusztráció: 123rf.com

A Konfuciusz intézet kínai nyelvi és kulturális programokat kínál, és állami irányítású. Az üzeneteket az Ázsiai Tanulmányok Közép-európai Intézete (Central European Institute of Asian Studies, CEIAS) igazgatója, Matej Šimalčík kapta, és olyanok álltak benne, mint

Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni....

Ki fizet önnek ezekért a hülyeségekért?

Légy türelemmel, a Nagy Testvér követ téged.

Štora a támadó hangvételű levelet azután küldte a CEIAS igazgatójának, hogy az elemzőközpont egy tanulmányban feltárta, milyen mértékű a kínai jelenlét a szlovákiai egyetemeken – írja a Telex.hu.

A Konfuciusz Intézet vezetőjének az sem tetszett, hogy a tanulmány arról is írt, hogy kínai technológiai cégek is részt vesznek a távol-keleti országban élő muzulmán kisebbség elleni elnyomásban.

Miután az ügyet felkapta a sajtó, Štora bocsánatot kért a CEIAS igazgatójától, de hangsúlyozta, továbbra sem ért egyet az elemzőközpont azon állításaival, melyek szerint a szlovák akadémiai szféra kínai cégeken keresztül a távol-keleti ország hadseregével is kapcsolatban lehet, és ez pedig biztonsági kockázatot jelentene – írja a lap a Szabad Európa információi alapján.

A tanulmány szerint a szlovák és a kínai intézmények együttműködése nem megfelelően transzparens, a jelenlegi jogi szabályozás nem írja elő azon kínai vállalatok valódi tulajdonosainak a felfedését, amelyek részt vesznek ezekben a kapcsolatokban.

Šimalčík a Szabad Európának azt mondta, Kína minden szinten építi a kapcsolatait Szlovákiával. A kormányközi összeköttetéseken túl, a politikai pártokkal, gazdasági szereplőkkel és egyetemekkel is együttműködik, miközben a személyes, ún. people-to-people kapcsolatok is nagy szerepet kapnak.

Ezen kapcsolatok nagy része természetesen legitim. Ugyanakkor Kína Szlovákiához, valamint a többi kelet- és közép-európai országhoz fűződő viszonyának része a stratégiai korrupció és a helyi elitekkel való kapcsolatépítés. De a gazdasági befolyásukat politikai eszközként, érdekeik érvényesítésére is használják.

Forrás: Telex.hu, Szabad Európa

Címlapkép: Pixabay.com

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Nálunk is ez lesz. Van egy mondás,ide is igaz lesz. Így hangzik:- "Engedd be a tótot a házadba,kiver belőle" .Csak a tótot a kínaival kell helyettesíteni. De még mindig nem magyarázta el senki,hogy miért kell még az unokáinknak is az irgalmatlan nagy kínai hitelt törleszteniük. Felveszi orbán a kínai hitelt,a kínaiak felépítik a kínai egyetemet kínai anyagokból,kínai munkásokkal.Ráadásul orbán adott nekik egy 800 milliós telket is ingyen,és a fudan fenntartásának nagyrészét is a magyar adófizetők csengetik.MIÉRT??Ha a fudan ide akar cuccolni,akkor fizesse Kína,ők egy gazdag ország,nekük meg egyelőre ki van a seggünk a gatyából. A magyar diákoknak épülő diákváros területének nagyrészét a fudannak adnák. MIÉRT??
Vihetnék éppen Felcsútra is,jól mutatna a stadion mellett.Felháborító,amit ez a kormány/orbán művel.Kiváncsi lennék,hogy vajon miért nyaltak csontig Kínának?Talán egy szabadszemmel jól látható összegért?Mert vajon mi más oka lehet,amivel egy ilyen baromira előnytelen szerződést kötnének a magyar adófizetők rovására.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
A rizsszemü gnómok most rúgták valagba orbánt, h 2019 óta húzza a fudan beruházást, azért kellett így felgyorsítani az eseményeket. Rossz lóra ült a dakota, mert ezek a csillagdobók messziről is eltalálják, nem kell a közelébe lenni, h ösztökéljék.
Sámannus
A kínai nagy fallosz alaprajzú Fudan egyetem figyelmeztető számunkra is. Olyan mint egy alfelén kúrt Budapest. Szégyen ami itt történik.
vitriol
Ilyesmi várna ránk is, mint a szlovákokra, ha hagynánk orbánnak, hogy idehozza a pénzünkért ezt a komcsi csökevényt.
bence
Na tessék ! Alig teszik be a lábukat , már dirigálni akarnak !
kereső
Magyarország 2020. augusztus:
„Tisztelt Sezl Bernadett, A Magyarországi Kínai Nagykövetség nevében az alábbiakról szeretnénk Önt tájékoztatni. Mivel észrevettük, hogy részt vett néhány Fálun Gonggal kapcsolatos tevékenységben, fontos jeleznünk, hogy a Fálun Gong szekta támogatásáról szóló közös nyilatkozat súlyosan tévedés, ezért kifogásoljuk és határozottan ellenezzük”.

Magyarország választott országgyűlési képviselőjének merészel figyelmeztetést küldeni a kinai kommunista párt "nagykövetsége"- hely tartója: Nem leszünk gyarmat!- csak a kinai kommunista párt csicskái, és trójai falova az unióban.
Gyalázat!!
Lepényleső
...aki eddig nem látta,most láthatja miért kell ide a kínai egyetem tudománya?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.