A Nemzetközi Energiaügynökség egy 400 lépésből álló javaslattal állt elő, amelyek betartása a szakértők szerint szükséges lenne ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímaegyezmény célját, és kordában tartsuk a globális felmelegedést.

2025-től betiltanák a gázkazánok értékesítését, teljesen megváltozhat a fűtés Európában

Fotó: Pixabay

A szervezet által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

Az IEA természetesen nem azt javasolja, hogy 2025 után ne fűtsük a háztartásokat. A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal (nagyjából 41 ezer forinttal) kerülnének csak többe, mint a jelenlegi, brit árakkal számolva 2000 fontos (kb. 811 ezer forintos) gázkazánok.

Ez a technológia valószínűleg csak a háztartások 11 százalékát fogja fűteni, mert a hidrogén korlátozott mennyiségben érhető majd el. Persze ez nem feltétlenül baj, hiszen a geotermikus energia is használható fűtésre. Más kérdés, hogy az a hidrogénüzemű kazánnál is jóval drágább technológia – írta a témában a BBC.

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, soha nem látott beruházásokra és globális összefogásra lesz szükség. Emellett azt is el kell érni, hogy az a 785 millió ember is zöldenergiából származó elektromos áramhoz jusson, akik jelenleg nem férnek ehhez hozzá. Ehhez azonban arra van szükség az IEA szerint, hogy a világ négyszer annyi szél- és napenergiát termeljen, mint 2020-ban.

Forrás: hvg.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ezek úgy dobálóznak az ezrekkel (itthon a százezrekkel), mintha csupa milliomos élne a világban. Próbálta már valaki közületek kiszámolni, hogy egy hazai családi háznak a geotermikus fűtésre való átállítása mennyibe is kerülne? Én egyszer kiváncsiságból csupán elkezdtem és a felénél abba is hagytam. A mai árakon már egy kondenzációs rendszer (kazán, kéményátalakítás, szerelés, engedélyek, stb.) is a felülről üti a 2,5 milliót.
Na, akkor jöhet a hidrogénkazán. De jó, hogy addigra az én testemet már poralakban fújja majd a szél. és mindegy lesz, hogy milyen hőfokú...
NKF
A víz lesz majd ígazi energia forrás.A fegyverkezésre költött milliárdokból sok mindent lehetett
volna.Az emberiség már csak ilyen és ilyen is marad.
Pokróc
Kérdés kinek lesz majd 1 milliója új hidrogénes kazánra és lehet még a hálózatot is újra kell építeni az még 1-2 millió ha nem több. Ez KeletEurópában halott ügynek tűnik , / pillanat . :-(((
Ne vicc bakker itt 1 vásári színes pörgettyűt nem mernek kitűzni a ház elé mert lecssapnak hogy illegál áramot termelsz telefontöltésre . :-(((((((((((((
Pokróc
Ezek elfajzott bolondok ,remélem már mindenki észrevette , volt rá 10 év .
Csizmás Kond
Hát persze hogy kitalálnak valamit hogy egy újabb bőrt lehessen lehúzni az emberekről...
simmering73
Tavalyról maradt 15q fám, idén nyáron akkor csak 25q-t rendelek.
Emmersson71
Most akkor Mészáros dobhatja a kukába a szakmunkás bizonyítványát? Képezheti át magát hidrogén-szerelővé?
kissé felnőttem
pár ezerrel kerülne csak tőbbe aztán 811 ezer kérjük máris majd havi 150 ezres Nyögdécselőből 6 hónap alatt kipengetjük e csekályke árát. addig se kaja se pia se más egyetlen szuszanást sem.Ha netán nem élnénk túl hamvasztásra se kéne egy pengő sem.
division
Nálam már régen van napenergia a gáz mellett, kár hogy kevesen gondolkodnak így.
Sámannus
Én már tavaly levágattam a gázvezetéket a házamról, pedig csak a helyi áramtermelő lehetősége van napirenden, ráadásul fúziós eredetű. Mit ád az Isten hosszú távon putyinnak a sarkkörön túl semmi keresni valója.
Ráadásul az energia szállítás nem is szükséges, így a nagy cégek mehetnek a klotyóba.
Lepényleső
...s vélhetően az ipari felhasználók továbbra is minden korlátozás nélkül szennyezhetik a környezetet,holott háztartási
fűtés az emberek megjelenésével egykorú lehet ami ugye több ezer év. Az ipari szennyezés viszont "csak az ipari
forradalom" kezdetétől számítható ami nincsen kettőszáz év. Egyébiránt ezt a természet úgy fogja megoldani,hogy
a kőolaj megszűnésével az emberek túlnyomó hányada éhen hal,aki pedig életben marad az a "kis" létszámának
köszönhetően nem lesz képes oly annyira szennyezni,hogy a természet megújulni képtelen legyen?
/Kőolaj nélkül mi minden nem volna,talán az összes tárgyi dolog,(beleértve az élelmiszert is) 94%-ka?/
Eladott Ország
A magyar EP képviselők biztos szólnak, hogy Magyarországon 3-400 euróért is dolgoznak emberek, nem is kevesen. Így kicsit nehéz lesz az átállás 2025-re. Erről valahogy mindig elfeledkeznek a fejlett országban élő képviselők és törvényhozók.
Sámannus
@Pokróc: Ráadásul a hőszigetelő anyagok ára is megy az egekbe. Fasisztánban csak ez a módi. ahol tudnak ott rombolnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.