Több helyen – köztük Kanadában, Oroszországban és Kelet-Skandináviában is –harminc fok fölötti hőmérsékletet mértek – adta hírül a 444.hu.

31 fok van az Északi-sarkkörön
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A bolygó legészakibb részein sorra dőlnek meg a legmelegebb májusi nap rekordjai. Ezeken a területeken alapvetően az éghajlat háromszor gyorsabban melegszik, mint bárhol máshol a világon – írja a 444.hu.

Oroszországban múlt hét óta szokatlan hőség van. Csütörtökön Narjan-Marban, a Jeges-tenger közelében 31°C-ot mértek, Moszkvában hétfőn 30,2 fok, kedden 29,2 fok volt. Az ilyenkor szokásos hőmérsékletnél ez jóval több, a hatóságok még figyelmeztetést is kiadtak a hőség miatt.

Eközben Kanadában is szokatlanul meleg és száraz idő van: Saskatchewan, Manitoba és Ontario államban erdő- és bozóttüzek csaptak fel, ami miatt számos helyen evakuálni kellett az embereket. Hétfőn csak Saskatchewanban 20 helyszínen dőlt meg a melegrekord.

Az ezeken a szélességi fokokon ebben a hónapban tapasztalt hőség egybevág azzal, amit a klímakutatók előrejeleznek, és ez egyre nagyobb gyakorisággal fordul majd elő. Alig egy éve Szibériában a hőmérséklet elérte a 38°C-t, ami az Északi-sarkkörön valaha mért legmagasabb érték volt. A meleg miatt a bozóttüzek is erősebbek voltak.

Forrás: 444.hu
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
"A globális felmelegedés kamu"
Talán Trump mondta...vagy egy másik idióta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.