Republikánus párti szenátorok megakadályozták pénteken a Capitolium elleni január 6-i támadás körülményeit kivizsgálni hivatott kétpárti bizottság felállításáról szóló törvénytervezet elfogadását az amerikai kongresszusban.

USA: így akadályozzák a republikánusok a Capitolium elleni támadás kivizsgálását
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

A tervezetről szóló szavazáson a száztagú szenátusban – amelyben teljesen kiegyenlítettek az erőviszonyok – 54-en szavaztak a vizsgálóbizottság felállítása mellett, 35-en pedig – mind republikánusok – ellene.

Hat republikánus szenátor a demokratákkal együtt szavazott, közülük Portman kivételével korábban mindenki megszavazta a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségrevonási eljárás (impeachement) megindítását is. Kilenc republikánus és két demokrata szenátor nem volt jelen. A törvénytervezet elfogadásához 60 támogató voksra lett volna szükség.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője még csütörtökön felszólította kollégáit, hogy ne támogassák a javaslatot.

Nem hiszem, hogy ez a bizottság, amelynek felállítását a demokrata vezetők kezdeményezték, fontos új tényeket tárna fel, vagy elősegítené a gyógyulást

– mondta. Kiemelte, hogy több kongresszusi bizottsági és egy bűnügyi vizsgálat zajlik már a januári 6-i eseményekkel kapcsolatban, és már több mint 440 embert letartóztattak. A demokraták „azt szeretnék, ha folyamatosan perelni tudnák a volt elnököt” – tette hozzá.

Trump már kezdetben a tervezet elutasítására szólította fel a republikánusokat, és figyelmeztette őket, hogy „következményei” lesznek annak, ha valaki közülük támogatja azt. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön jelezte, hogy támogatja a testület létrehozását. Azt mondta: „nem tudja elképzelni”, hogy a republikánusok miért utasítanák el a jogszabálytervezetet.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Még ilyet! Nem tetszik nekik, hogy a csalógaleri rájuk hazudná?
Pokróc
Aki látta hogy mi történt annak tiszta és 1 értelmű hogy irodákból computereket vittek magukkal ,terhelő bizonyítékokat kerestek rajtuk választási csalásra utalót. De nem volt . Miért másznak be valakik hátizsákokkal ha nem akartak volna elvinni semmit .
Emmersson71
"Trump már kezdetben a tervezet elutasítására szólította fel a republikánusokat, és figyelmeztette őket, hogy „következményei” lesznek annak, ha valaki közülük támogatja azt."

Ne gondolkodjon a képviselő, xarja telibe az értékrendjét és csak a pártfegyelmet tartsa be, mert különben...
Hol is látni ilyet?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.