Medvetámadás áldozata lett az az 57 éves férfi, akinek a holttestét hétfőn (június 14.) találták meg a lúzsnai (Liptovská Lúžna) Banskô völgyben – írja a Bumm.sk.

Medve ölt meg egy embert Szlovákiában

A portál a helyi polgármestertől megtudta, a férfi a völgyben sétált, ekkor történhetett a tragédia. Viszonylag látogatott külterületről van szó. Arról is beszélt, hogy a helyiek gyakran látnak medvéket a természetben, de medvetámadás eddig még nem történt, és a vadállatok a faluba se merészkedtek be.

Az áldozatot eltűntként keresték, majd a település határában találták meg. A halottkém a helyszínen megállapította, hogy az illető nem természetes halált halt. A fején, a nyakán és az oldalán harapásnyomok voltak, a holttest közelében pedig friss medvenyomokat találtak.

Szlovákia újkori történetében ez az első eset, hogy medve okozta egy ember halálát.

Forrás: bumm.sk

Fotó: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Hogy a bulvár hír mellé némi közérdekű anyag is kerüljön, tehát néhány hasznos infó:
- A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
- A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
- Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
- Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
- Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
- Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
- Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
- Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
- Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
- Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
- Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
- Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
- Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.