Légicsapások és gyújtóléggömbök váltják egymást a térségben – írja a telex.hu.

Tényleg vége a tűzszünetnek: kiújultak a harcok a Hamász és Izrael között
Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

A telex.hu jelentése szerint Izrael szerdára virradó éjjel légicsapásokat mért a Gázai övezetben a Hamász palesztin dzsihadista szervezet katonai létesítményeire. Ez egy válasz volt arra, hogy kedden a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömbök tucatjait indították Izraelbe. A Hamász léggömbjei legalább 25 helyen okoztak tüzet zsidó települések földjein. A május 21-én meghirdetett tűzszünet óta, ezek voltak az első incidensek.

Palesztin források szerint a légicsapások során a Gázai övezetben található Chan Junis városban legalább egy célt eltaláltak – írja a Spiegel.de. A nemzetközi hírügynökség szerint arról egyelőre nem tudni, hogy a támadásoknak van-e áldozatuk bármely oldalon, és ha igen, mennyi.

Az viszont ismeretes, hogy legalább 17 palesztin megsérült, amikor az izraeli nacionalisták kedd délután Jeruzsálem óvárosában tartottak zászlós felvonulást. A felvonulók izraeli zászlókat lengettek. Egyesek pedig azt skandálták, hogy „halál az arabokra”. Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezték.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Forrás: telex.hu
Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.