A bírói függetlenséget korlátozó lépésként értékelte Varga Zs. András kúriai elnökké választását az ENSZ bírák és ügyvédek függetlenségével foglalkozó különleges előadója.

Szijjártó azt teszi, amiért fizetik: gorombán kioktat, megleckéztet

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Otromba kioktató választ kapott a külügyminisztertől – számolt be közös közleményében az Amnesty International Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság. A közleményt a 24.hu idézi.

Diego García-Sayán, az ENSZ bírák és ügyvédek függetlenségével foglalkozó különleges előadója nyilvános közleményben vonta kérdőre a magyar kormányt és az Országgyűlést Varga Zs. András kúriai elnökké történő megválasztása miatt.

García-Sayán – aki maga is a bíró volt – az Országos Bírói Tanács (OBT) által megfogalmazott aggályokat idézve felhívta a figyelmet arra, hogy Varga Zs. András a megválasztását megelőzően nem dolgozott bíróként és nem szerzett tárgyalótermi tapasztalatot. Megítélése szerint különös aggodalomra ad okot, hogy a Kúria új elnökét a bírák önigazgatási szervének egyértelmű tiltakozása ellenére választották meg:

Az a döntés, hogy figyelmen kívül hagyják az OBT elutasító véleményét, a kormánytöbbség politikai nyilatkozataként értékelendő, amely magára nézve nem tekinti kötelezőnek a bírói függetlenség tiszteletben tartását azáltal, hogy elfogadja, vagy legalább figyelembe veszi a bíróságok és a bírák függetlensége felett őrködő alkotmányos testület véleményét

- írta.

García-Sayán megkeresésre Szijjártó Péter külügyminiszter néhány soros, rendkívül goromba válaszlevelet küldött. A levél az ENSZ különleges előadója által felvetett egyetlen kérdést sem válaszolt meg. Nem indokolta meg sem a Kúria elnökének megválasztását megelőző jogszabály-módosítások szükségességét, sem azt, hogy miért hagyták figyelmen kívül az Országos Bírói Tanács véleményét – fogalmaz a 24.hu.

A megkeresésben foglaltakat valótlannak minősítette (a Varga Zs. kinevezése érdekében módosított, és jelenleg is hatályos jogszabályokra vonatkozó állításokat is), majd ezzel folytatta:

A magyar kormánynak egyetlen bíró politikai preferenciájával kapcsolatban sincs információja. Önnek hogyan lehet erre vonatkozó információja, milyen forrásból? Ez elképesztő, és komoly aggályokat vet fel az Ön rendkívül fontos különleges előadói tisztségével és jogkörével kapcsolatban.

Szijjártó Péter önleleplező módon olyasmit kért ki magának, amit az ENSZ különleges előadója nem is állított: noha a közleménye Varga Zs. András politikai preferenciájára vonatkozóan még csak utalást sem tesz, a külügyminiszter arrogánsan kikérte magának a feltételezést, hogy a kinevezés mögött politikai megfontolások húzódnak – írja az Amnesty International Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság a közleményben.

Forrás: 24.hu

MTI/Kovács Tamás

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Efftársilag ilyenért szokták tartani a "külügyért"? És ezt mindjárt Szijjártóra is rá kell hazudni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakambuki
Ha gorombán megtámadják és kioktatják akkor bizony ő is azt teszi a támadóival. Mi van ebben ezen csodálkozni való?
Toller Béla
A fene megeszi, ha a kakadunak kell kikelnie magából egy bírói múlttal nem rendelkező főbíró kinevezése kapcsán ! Miért nem kompromittálja magát maga a vezér ? Vagy a vargajuditdeka ? A kakadu akármit dumálhat, jelentősége a nullával vetekszik (az első értékes szám előtt).
gina
Akit tud,, de a nép és más államok nem hülyék ha ö az is, szemét kis nulla féreg
gina
@Shikari: Idióta vagy látszik proli
Nessy
@kakambuki: Esetleg a felsorolt tényekre kellene reagálni! De miután minden tétel, amit az ENSZ-ben felsoroltak, a valóságnak megfelelt, cáfolni nem volt mit, maradt a gorombaság! Ez már itthon természetes reakció! Ezt szokta meg külügyérünk! Csak most nem itthon volt!
solidedge
Ez egy hülye gyerek, Őt a helyén kell kezelni. Nagy tituluszt kapott, de mint ember nincs jelentősége.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.