Belföldi közlekedésre, idősotthonokba való belépéshez és tömegrendezvényeken való részvételhez is szükséges lesz az olasz digitális koronavírus-oltási igazolás, amelynek internetes honlapja csütörtökön nyílt meg, és július elsejétől uniós digitális Covid-igazolványként működik – írja az MTI.

Olaszországnak sikerült olyan oltási igazolványt bevezetnie, ami EU-s szinten is érvényes
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Első lépésben a június 17-ig átoltott személyek regisztrálhatnak, majd június 28-tól tölthetik le a digitális oltási igazolást. Mobiltelefonon és táblagépen is tárolhatják, vagy más digitális eszközön. Utóbbi hiányában a háziorvos kinyomtatja az igazolást.

Mario Draghi miniszterelnök csütörtökön írta alá az oltási igazolás bevezetését engedélyező kormányrendeletet.

Az Európai Unióban július elsejétől bevezetendő digitális Covid-igazolvány életbe lépésével Olaszország eltörli a külföldről érkezőkre – köztük a magyarokra – vonatkozó korlátozásokat, vagyis a jelenleg még érvényes tesztelési kötelezettséget.

Az uniós digitális Covid-igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgást. A dokumentum azt tanúsítja majd, hogy tulajdonosa vagy megkapta a Covid-19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint 44 millió olaszt oltottak már be, közülük 14,8 millióan részesültek második dózisban, ami a lakosság 27,3 százalékának felel meg.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
És aki el se kapta? Mert 60 millióból csak 4 kapta el!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.