Az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság megállapodása alapján csütörtökön lép életbe az EU-s védettségi igazolvány – adta hírül az index.hu.

Figyelem! Csütörtöktől aktív az EU-s vakcinaútlevél – Ilyen információkat fog tartalmazni, és ennyi ideig lesz érvényes
Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Az új dokumentum mindenkiről három információt fog tartalmazni. Azt, hogy Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák közül melyikkel oltották be, azt, hogy átesett-e a fertőzésen, illetve azt, hogy  van-e friss, negatív teszteredménye – írja az index.hu.

Az egységes, QR-kóddal ellátott vakcinaútlevelet digitális és papírformában is ingyenesen elérhetővé teszik. Az Infostart információi szerint a magyar és angol nyelvű európai Covid-igazolást itthon a kormányablakoknál, illetve az állampolgári ügyfélkapunál lehet igényelni, illetve letölteni.

Az igazolvány alapvetően a Covid-járvánnyal kapcsolatos, a birtokló személyre vonatkozó egészségügyi információt tartalmaz. Így rajta lesz az illető neve, születési dátuma, az igazolás kibocsátásának időpontja, valamint az azonosítási kódja.

Automatikusan valamennyi EU-tagállamban védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már jóváhagyott vakcinák. Emellett bármely tagország dönthet úgy, hogy az országba való belépéshez elfogad más szérumról szóló igazolást is. Emelett az, aki nincs beoltva, de átesett Covid-fertőzésen, és felgyógyult, akkor a pozitív PCR-teszt napjától számított 180 napnál nem régebbi esetre vonatkozó információkat rögzíti.

Az igazolás használata az EU egész területére érvényes, minden országban azonos tartalmú, és egy időben hatályossá váló európai uniós rendeleten alapul. Az igazolás egyelőre 12 hónapig érvényes, de a járványhelyzettől függően használata már előbb is felfüggeszthető, és megfordítva: inaktív kártya is újraaktiválható, ha ezt a járványhelyzet szükségessé teszi.

Forrás: index.hu
Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.