Nyugtalanítja Lengyelországot és Észtországot az orosz katonai jelenlét az ukrán határoknál, ahol a csapatkivonást követően is megmaradt a katonai felszerelés – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kedden Varsóban, miután észt hivatali kolléganőjével tárgyalt.

Az Eva-Maria Liimets észt külügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezleten Rau nyugtalanítónak nevezte az orosz katonai jelenlétet Kelet-Ukrajnában, valamint az ukrán határok mentén is. Igaz, hogy az orosz-ukrán határról az orosz alakulatokat nagyrészt visszavonták, a katonai felszerelés viszont megmaradt a helyszínen – figyelmeztetett a lengyel diplomácia vezetője.

Kitért a fehéroroszországi helyzetre is, úgy értékelve, hogy a tavalyi elnökválasztás óta fennálló konfliktus ott kiéleződik.

Eva-Maria Liimets a sajtóértekezleten fontosnak nevezte a transzatlanti kapcsolatokat, és megköszönte a lengyel részvételt az Észtországban telepített NATO-erőkben, valamint a Baltic Air Policing fedőnevű, a három balti államban folytatott missziójában.

A regionális együttműködésről beszélve az észt külügyminiszter kulcsfontosságúnak nevezte a Három Tenger Kezdeményezés keretében folyó stratégiai együttműködést.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.