88 évesen meghalt Donald H. Rumsfeld egykori amerikai védelmi miniszter, aki Gerald Ford és George W. Bush republikánus párti amerikai elnökök alatt szolgált írja a 444.hu.

Meghalt H. Donald Rumsfeld az afganisztáni és iraki háborúért is felelős védelmi miniszter
Kép:YouTube

Ő volt az egyetlen védelmi miniszter, aki nem egymást követő két alkalommal is ellátta a tisztséget. 1971-ben ő volt a legfiatalabb ezen a poszton, míg a másik ciklusban ő volt a legidősebb, amikor felesküdött.

Az Amerikai Egyesült Államok az 1970-es évek egy részében Rumsfeld irányításával vívta a hidegháborút, majd az ezredforduló után az ő vezetésével támadta meg Afganisztánt és Irakot.

A miniszter a megszállásról később azt mondta, hogy Szaddám Huszein eltávolítása „stabilabb és biztonságosabb világot teremtett”.

Rumsfeld a vietnami háborúért felelős Robert S. McNamarához hasonlóan költséges és megosztó háborút folytatott, ami végül tönkretette a politikai karrierét, és a hivatali ideje után is hosszan kifejtette a hatását, de McNamarával ellentétben Rumsfeld nem látta be, hogy hibázott, és a távozása után is úgy értékelte, hogy hiba lenne kivonulni Irakból.

Rumsfeld az új-mexikói Taosban lévő otthonában halt meg, a halála oka myeloma multiplex volt – közölte a család szóvivője. 

Forrás:444.hu 
Címlapkép:YouTube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.