Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a Szovjetunió, illetve a náci Harmadik Birodalom és az európai „tengelyhatalmak” céljait és tetteit a nyilvánosság előtt egyenlőként tüntessék fel, valamint hogy nyilvánosság előtt tagadják a Szovjetuniónak Európa nácizmus alóli felszabadításában játszott döntő szerepét – írja az MTI.

Putyin törvényben tiltja meg, hogy egyenlőként kezeljék a szovjet és a náci világháborús magatartást
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Szergej Szavosztyanov

A szovjet népnek az 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelméről való megemlékezésről rendelkező, Putyin kezdeményezésére módosított törvényt csütörtökön tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A módosított jogszabály megtiltja, hogy a szovjet vezetésnek, katonai parancsnokainak és katonáinak a céljait, döntéseit és tetteit nyilvánosan a náci Németországnak és európai szövetségeseinek a nürnbergi nemzetközi törvényszék és más korabeli bíróságok által leírt céljaival, döntéseivel és tetteivel egy lapon emlegessék. Tilos továbbá a szovjet népnek a náci Németország legyőzésében játszott döntő szerepének, valamint a Szovjetuniónak az európai országok felszabadítása révén teljesített humanitárius küldetésének nyilvános tagadása.

A tilalom a nyilvános beszédekre, a „nyilvánosan bemutatott művekre”, a médiára és az internetre vonatkozik. Az indoklás szerint a médiában, egyebek között az orosz tömegtájékoztatásban is rendszeresen jelennek meg olyan megalapozatlan, általánosító, becsmérlő állítások, amelyek egyenlőségjelet tesznek a szovjet és a náci világháborús célok, döntések és magatartás közé.

A tilalom megsértéséért hasonló közigazgatási felelősségre vonás jár, mint a náci jelképek nyilvános demonstrációjáért. Ez a természetes személyek esetében egy-kétezer rubel, a tisztségviselők számára egy-négyezer rubel a jogi személyek esetében pedig 10-50 ezer rubel bírsággal, valamint a bűncselekmény tárgyának elkobzásával büntethető. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) A fizikai személyek akár 15 napig terjedő adminisztratív letartóztatással is sújthatók.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a törvénymódosítással kapcsolatban óvott attól, hogy az újságírók új normák konkrét jogalkalmazási gyakorlatáig spekulációkba bocsátkozzanak arról, hogy nem vezet-e a változás túlzott tiltásokhoz. Mint mondta Oroszország nem szándékozik letagadni az 1939 és 1941 közötti orosz-német kapcsolatokat és az ebben az időszakban aláírt dokumentumokat, ugyanakkor „gyalázatnak” nevezte azokat a kísérleteket, amelyek Oroszországra próbálják hárítani a felelősséget a második világháború kirobbanásáért.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Szergej Szavosztyanov

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libellle
Es kit érdekel az ö törvénye??? 1929-töl 1953 ig a stalin ära alatt 20 millio embert gyilkoltatott meg. Miröl beszél ez az 130 cm-es kis gnom?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
60 millió halott, ugyanannyi rokkant, örökre gyógyíthatatlan...ezt(is) eredményezte a nácik által kirobbantott II. világháború
Csizmás Kond
Naugyehogy nem illik a kutya bajszát cibálni...
libellle
Es kit érdekel az ö törvénye??? 1929-töl 1953 ig a stalin ära alatt 20 millio embert gyilkoltatott meg. Miröl beszél ez az 130 cm-es kis gnom?
Sámannus
@jesz: Ráadásul nem csak tagadják a bűnt, hanem tetézik is máig!
tudode
Az ikertesó ha tudná azt, hogy nem is olyan régen az ikerteSÓ a pokolba kívánta
.
---- Orbán Viktor 2007.10.23.
www.youtube.com/watch?v=Ug6RCIkJgOs&t=5s
------------------------
.
Ma már addig izgett, mozgott, percemberként, hogy
.
Nem véletlenül hívják a mi kis minipinocsettünket második "napkirály"-nak. Keleten nem nyugszik, nyugaton meg nem kell!
--------------------------
.
------ Aradszky László -Még ide-oda húz a szív..
.
www.youtube.com/watch?v=MEzt090CYdg
---------------------------
.
Pávatáncizik!
Qqberci
Hogy is volt a nóta?

"Te büszke kozák!
Add vissza az órám!..."
simmering73
Nem lesz szerecsen mosdatás elvtárs. Egyik kutya volt másik eb.
Emmersson71
Délután néztem meg az Örök tél című filmet.
Ajánlom a sok Putyin seqqét nyaló senkiházinak!

www.filmkatalogus.hu/Orok-tel--f45599
Kapanyél
@Qqberci: Én inkább így hallottam: Ellopták az oroszok a tyúkot, megb@szták a büszke Mariskát! Állj meg Szása a jóqurva anyádat, hozd vissza a svájci zsebórám!
Mind ezt persze humanitárius, felszabadító célzattal!
balos
Ezek a szemetek vették védelmükbe a magyarok tömeggyilkos tengerszaros orrmányfőjét!Sikerült azt a felszabadítást lerombolni az ilyen geciknek !
Toller Béla
Ez nem történelem-írás, hanem íratás ! Mi több, diktálás ! A szovjet történelem tele van szégyenletes momentumokkal, most mindegyiket, egyenként fogják átíratni, ellenkező előjellel ? Humanitárius küldetéssé ?A nép nagyobbik kétharmadának ez a szóösszetétel még ma sem értelmezhető !!!
vacsi
@Emmersson71: Azért nem szerencsés filmekből tájékozódni. Én sokkal inkább hiszek a nagyszüleimnek, akik bizony átélték ezt a korszakot, méghozzá nem is fiatalon, 45-50 körüliek voltak. Sokat meséltek mindenről, és egyértelmű volt, hogy a nácik voltak a legaljasabbak a világon, amikor egy népet próbáltak kiírtani, gázkamrába küldve még a gyerekeket, sőt, a csecsemőket is. De e mellett természetesen sokakat megöltek az oroszok, szerbek, románok, csehek is - és a nyilasokról most nem is szóltam.
istván irén
Baszhatja a törvényt a tények makacs dolgok rohadtabbak a mai napi a náciknál, bár szocialista mind kettő. Sajnos a történelmet mindig a győztes írja.
Emmersson71
@vacsi: Némely filmek nem Oscar-díjra utaznak, hanem TÉNYEKRE épülnek.
És ettől függetlenül is megb@szhatja Putyin és az összes büdös kommunista g3czi a jó qrva anyját!!!
nezelodo
Kár papolni a Putinkának! Ez nem feledteti a háború sújtotta területeken elkövetett nemi erőszak tömegét, a polgári lakosság körében, (svábok), elkövetett gyilkosságokat. Mellesleg a német hadigépezet a szovjet határhoz sem ért volna el, ha Sztálin nem szállít nekik irdatlan mennyiségű olajat és élelmiszert. Annyira akart Sztálin támadni, hogy amikor berúgták nála az ajtót ő is berúgott, egy hétig ki sem józanodott.
ómió
A nem faji- hanem osztály-alapon gyilkolászás, az bizony, "ég és föld", akárki "meglássa"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.