Benyújtotta kedden lemondását tisztségéről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter – adták hírül ukrán hírportálok a tárca sajtószolgálatára hivatkozva.

Benyújtotta lemondását az ukrán belügyminiszter

Fotó: YURIY DYACHYSHYN / AFP

Avakov köszönetet mondott a belügyminisztérium csapatának az évekig tartó közös munkáért, lemondását ugyanakkor nem indokolta meg. Avakov 2014. február 27. óta töltötte be a belügyminiszteri posztot, azaz még Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöksége alatt kapta kinevezését, majd mindvégig Petro Porosenko államfősége alatt ő volt a tárca vezetője, ezt követően Volodimir Zelenszkij államfői beiktatása után is megőrizte tisztségét.

Zelenszkij később a mögötte álló Nép Szolgája parlamenti frakció soron kívüli keddi ülésén Avakov utódjául, Denisz Monasztirszkijt javasolta, és kérte a képviselőket, hogy támogassák kinevezését. Evhenyija Kravcsuk, a parlamentben többségben lévő Nép Szolgája frakció képviselője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy a képviselőcsoport egyaránt támogatni fogja Avakov menesztését és Monasztirszkij kinevezését. Hozzátette, hogy a parlament várhatóan csütörtökön fog szavazni mindkettőről.

Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint Monasztirszkij a Nép szolgája frakciójának a tagja, a rendészeti bizottság elnöke. Korábban Anton Herascsenko jelenlegi belügyminiszter-helyettes mellett dolgozott asszisztensként, amikor utóbbi még parlamenti képviselő volt. Jogi végzetséggel rendelkezik, és nagynevű ügyvédi irodákban szerzett tapasztalatot, az Állami Nyomozó Iroda (DBR) megalakításával foglalkozó versenybizottság titkára. Ukrán sajtóforrások Avakov "emberének" tartják.

Forrás: MTI
Címlapkép: AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.