Az ukrán legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította és megsemmisítette szerdán Volodimir Zelenszkij elnök rendeletét, amelyben az államfő visszavonta Olekszandr Tupickijnak, az ukrán alkotmánybíróság elnökének alkotmánybírói kinevezését.

Az ukrán legfelsőbb bíróság megsemmisítette az alkotmánybíróság elnökének menesztéséről szóló elnöki rendeletet

Sergei SUPINSKY / AFP

A döntésről Tupickij ügyvédje tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az ügy alperesének, Ukrajna elnökének nem áll hatáskörében döntést hozni az alkotmánybíróság bíráinak elbocsátásáról vagy kinevezésük megszüntetéséről.

A legfelsőbb bíróság döntését az ügyvéd "törvényesnek és ésszerűnek" nevezte, és hozzátette, hogy "most az elnöknek el kell gondolkodnia azon, mit kezdjen az alkotmánybíróság bírájával kapcsolatban tett cselekedete után". Közölte, hogy a döntés még megfellebezhető. "Ha ez megtörténik, a törvényes keretek között fogunk eljárni" – jelentette ki.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója ugyanakkor úgy vélte, hogy a legfelsőbb bíróság döntése nem pusztán Tupickijról szól. Szerinte a legfelsőbb bíróság védeni próbálja a korrupciós rendszert és akadályozni az igazságügyi reformot, mivel a most hozott határozat egyben az Igazságügyi Legfelsőbb Tanács megtisztításáról és a bírák magas szintű képesítésének vizsgálatával foglalkozó bizottság működésének újraindításáról szóló törvények ellen is irányul.

Podoljak úgy vélte, azért próbálják meg visszahelyezni hivatalába Tupickijt, hogy "ugyanolyan alkotmányellenes módon szervezze meg az igazságügyi reform gátolását, mint például azt, ahogy megakadályozták a vagyonnyilatkozatokban feltárt valótlan állításokért a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét".

Leszögezte, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen. Szerinte Zelenszkij törvényesen és a társadalom érdekében járt el azzal, hogy visszavonta a Tupickij kinevezéséről szóló rendeletet, amelyet még az európai integrációt követelő 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán menesztett és Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök írt alá.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.