Az elmúlt hetekben több említendő esemény is zajlott a lengyeleknél – írja az Index.hu.

A lengyeleket balesetszerű kilépés fenyegeti az EU-ból
Fotó:MTI/AP/Czarek Sokolowski

Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke feladta elnöki pozícióját az Európai Néppártban, hogy visszatérhessen a lengyel ellenzék élére.

A kormányzó Jog és Igazságosság pártja pattanásig feszíti a húrt az Európai Unióval, de az Egyesült Államokkal is konfliktusba került egy tervezett törvénymódosítás miatt, amely ellehetetlenítené a kormánykritikus sajtó egyik zászlóshajóját.

Az Indexnek nyilatkozott egy lengyel politikai elemző

annak eshetőségét sem zárta ki, hogy Lengyelország mintegy balesetszerűen esetleg kiléphet az Európai Unióból.

Vegyes érzések és több, nagy port kavaró kormányzati intézkedés közepette tért vissza a lengyelországi belpolitikába Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács volt elnöke. Sokan őt tekintik a megmentőnek, aki majd megszabadítja az országot az illiberális Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság párt hatalmától. Van, aki inkább úgy gondolja, hogy igazán kint maradhatott volna Brüsszelben.

Tusk tehát visszatérése után bele is csöppent az események sűrűjébe, ugyanis Lengyelország két, nemzetközi botrányt kiváltó üggyel is a sajtó fókuszába került a napokban.

Közülük a nagyobb visszhangot az a lengyel alkotmánybírósághoz benyújtott miniszterelnöki kezdeményezés váltotta ki, amely kimondja, hogy a lengyel nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós jogokkal szemben.

Az elgondolás olyan uniós alapelveknek mond ellent,

amely akár végletesen is eltávolíthatja Lengyelországot az uniótól,

ennek ellenére tegnap a lengyel alkotmánybíróság már hozott is egy határozatot, amely alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bíróságának azon döntését, amely tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését.

Az uniós álláspont szerint a lengyel igazságszolgáltatást nemrégiben érintő reformok a legfelsőbb bíróságnál felállított új fegyelmi tanács számára nem biztosítják a pártatlanság és függetlenség garanciáit. 

Borys Budka, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) eddigi első embere állítása szerint maga kérte fel Tuskot arra, hogy

térjen vissza hazájába és vegye át a párt vezetését.

Ennek eredményeképp a párt országos tanácsának kongresszusán a volt lengyel miniszterelnököt 201 szavazattal, egyhangúlag a párt alelnökévé választották, s e pozíciójában ő is vezeti a tömörülést, első lépésben addig, amíg új elnököt nem választanak. Természetesen a tényleges irányítás megszerzésére is megvannak az esélyei.

Tusk elnökségét már csak azért sem érdemes egyelőre készpénznek venni, mert

egy júniusi közvélemény-kutatás eredménye szerint például a megkérdezettek többsége nincs különösebben elragadtatva a 2007 és 2014 között regnáló kormányfő PO-vezetőként való visszatérésétől.

A reprezentatív mérés eredménye szerint a megkérdezettek 60 százaléka

nem, vagy inkább nem látná szívesen Donald Tuskot a lengyel ellenzéki párt vezetőjeként,

míg igennel, vagy inkább igennel

csak 26 százalékuk válaszolt.

Mindeközben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt berkeiben is tisztújítást tartottak, ahol a várakozásoknak megfelelően újraválasztották Jarosław Kaczyńskit, akit sokan – noha csak bő egy évig, 2006 és 2007 között volt miniszterelnök – az ország de facto vezetőjének tartanak.

A jelenleg hivatalosan miniszterelnök-helyettesként is működő politikus elmondása szerint, bár akadt némi kétsége, túl sok oka nem volt rá, hogy hezitáljon, mivel egyedüli jelöltként 1245 igen, 18 nem és 5 tartózkodás mellett magabiztos sikert aratott

- számolt be a TVN24.

A PiS elnöke ugyanakkor közölte,

utolsó alkalommal vállalja el a megbízást,

így megkezdődött a találgatás, ki lehet majd az utódja. 

A jelenlegi helyzetben felvetődött rengeteg kérdőjelnek az Index próbált utánajárni, hogy a felröppent sajtóhírek és aggodalmak közül minek, mekkora realitása van.

Ryszard Łuczynt, a varsói Poltyka Insight elemzőjét mindenekelőtt Lengyelország esetleges uniós kilépéséről kérdezte a lap.

A szakember az Index kérdéseire elmondta,

alapvetően nem tartja valószínűnek, hogy a Morawiecki-kormány szánt szándékkal ki akarna lépni az Unióból, az ugyanis szavai szerint egy „szörnyen ostoba” döntés lenne, már csak azért is, mert a lengyelek többsége támogatja az EU-t, így a gazdasági következmények mellett az könnyen népszerűségvesztést is jelentene a PiS számára.

Łuczyn kifejtette, hogy

bár vannak olyan hangok, amelyek valóban reális forgatókönyvként értékelik a kilépést, inkább egy olyan jelenetként tekint a mostani helyzetre, amely egyszerűen komoly feszültséget generál az uniós értékek aláásásán keresztül.

Nem zárta azonban ki annak lehetőségét, hogy

ha tovább feszítik a húrt, akkor előállhat egy olyan helyzet, amelyben Lengyelország mintegy „véletlenül” kizárja magát az Európai Unió kötelékeiből.

Figyelmeztetett arra, miszerint a 2020-as Brexit lényegében ugyancsak egy „baleset” következménye volt. Bár a jelenlegi helyzet természetesen Lengyelország esetében teljesen más, a „véletlen kilépés” valamilyen formában történő bekövetkeztét lehetséges forgatókönyvként írta le a szakember.

Az egyik, a kormánykoalícióból távozó politikus, Zbigniew Girzyński szerint

Jarosław Kaczyńskinak éppen kapóra jött Donald Tusk visszatérése.

Girzyński az Onetnek nyilatkozva úgy fogalmazott,

a lengyel politikát lényegében 16 éve Kaczyński és Tusk határozza meg, ezért ha valamelyikük hiányzik, a másik számára elvész az „üzemanyag.”

Tusk visszatérése így megkönnyíti Kaczyński számára a politikai élet újbóli két pólusra osztását.

Donald Tuskra Kaczyńskinak, Jarosław Kaczyńskira pedig Tusknak van szüksége, mivel egymással szemben definiálják önmagukat

- összegezte.

A legnagyobb kérdés az, hogy a Morawiecki-kormány fenti, nagy vitákat kiváltó lépései hozzájárulnak-e egy olyan politikai légkör kialakulásához, amelyben az ellenzék külön induló részei egymás szövetségét keresik majd. 

Forrás: Index.hu
Címlapkép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az biztos, hogy a lengyelek nem fogják követni a magyarokat az EU-n kívülre, mert utána ők is csak az oroszokban reménykedhetnének, márpedig azt nem akarják, mert a lengyel-orosz viszony nem túl baráti. Hogy úgy mondjam az állandóan trianonozó turulszaros nagymagyarok románutálata denielsztíles, nyálas, romantikus szerelmi viszony a lengyelek oroszok iránt érzett érzelmeihez képest. A lengyelek évszázadok óta fasírtban vannak a muszkákkal. Erre még rátett, hogy a II . vh-ban az oroszok hátba támadták őket, rátett a katyni vérengzés, és rátett, hogy a szovjetek tétlenül végignézték a varsói lázadás leverését.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Az biztos, hogy a lengyelek nem fogják követni a magyarokat az EU-n kívülre, mert utána ők is csak az oroszokban reménykedhetnének, márpedig azt nem akarják, mert a lengyel-orosz viszony nem túl baráti. Hogy úgy mondjam az állandóan trianonozó turulszaros nagymagyarok románutálata denielsztíles, nyálas, romantikus szerelmi viszony a lengyelek oroszok iránt érzett érzelmeihez képest. A lengyelek évszázadok óta fasírtban vannak a muszkákkal. Erre még rátett, hogy a II . vh-ban az oroszok hátba támadták őket, rátett a katyni vérengzés, és rátett, hogy a szovjetek tétlenül végignézték a varsói lázadás leverését.
namihami
@Eladott Ország: Ismét kikiáltjuk a közös Magyar-Lengyel Királyságot, itt Európa közepén. A királyt évenkénti váltásban adja az Orbán és a Kaczynsky. Aztán a család. Persze, férfiágion, ami Gazsigyereknél ugyan most még necces, de egy kir... bocs KIRÁLY ezen változtathat. Néhány pofon, rúgás (tradicíó) és Gazsi rájön, hogy ő inkább mégis heteró. Már látom a királyi ceremóniákon, egyenruhában. (lásd Sandhurst)
A többit majd az idő.
Hogy a gazdaság:. EU híján körbe határok, nuku gazdasági övezetek, Merci, Suzuki és társaik. Viszont a NER cimborák földjein robotolhat a NAT-ot végzett feltörekvő új értelmiség.
Kapanyél
@sgl: Kibasszák őket és pofára esnek! Mivel a lengyelek jelentős része nyugat-euban dolgozik, lehet a kormányt is baleset éri!
kakambuki
@Kapanyél: Tényleg, aztán hogyan? Mert hogy jelenleg nem lehet senkit kivágni az EU-ból, sem csak úgy, sem pedig másként. Az alapítóatyák ugyanis elfeledkeztek rendelkezni erről. Kilépni magától pedig egyik ország sem akar és nem is fog, a kóceráj szétesése előtt legalább is nem. Magyarország távozása szerintem még nem rengetné meg az EU-t, de a nála jóval nagyobb Lengyelországé már neki is betenne keményen.
Nessy
@kakambuki: Azt hiszem az Eu megbánta, amikor a volt szocialista országokat felvette. Legalább is egyik, másikat! Igaz, a csatlakozás idején még azt hitték mindkét országról, hogy kultúrállam. Csak időközben két cezaromániás, a hatalomért minden becstelenségere képes egyszemélyi vezető került a két ország élére!
lusta
@kakambuki: Már korábban is szó volt a kétsebességes Unióról. Akinek van eurója és akinek nincs.
karma1
Veletlenszeru kilepes pont ugyanugy nincs, mint veletlenszeruen teherbe ese's sincs. Vagy hatarozottan eldontik a lengyelek, hogy kilepnek, vagy nem. Mint ahogy dugas nelkul sincs terhesseg - ha meg a mesterseges megtermekenyitesre gondolok, akkor az meg aztan tenyleg a "muszaj megtortennie" eset .
Jo, hogy hazament Tusk - bar nagyon jo volt, hogy ott volt az EU-ban, mint orban allando elo lelkiismerete - dehat Lengyelorszagon is kell segiteni.
A putyinkanak annyi a baja a sajat orszagaban is, hogy pont lexarja o a magyarokat, - es egyre jobban orbant is. Mar 3 eve nem volt Magyarorszagon - utoljara 2018-ban volt ott egy judo VB-n, aztan nem sokkal utana erdogan - de azota suru, nema csond.
kakambuki
@Nessy: Na vazzeg! Ha neked két ezer éves európai ország nem kultúrnemzet, vagyis kulturálatlanok, szemben néhány alig száz éve alapított gyarmatosító múlttal rendelkező nagy és bődületesen kulturált nyugati országgal az LMBTQ-s és egyéb agyrémeikkel együtt, hát akkor magadra vess! Elég jól érzed magad a cezaromániás országában ahogy olvaslak. Hány éves vagy egyébként? Egy kis Rákos-Róth féle cezarománia igazán nem ártott volna neked, csak hogy tudd mi is az egyáltalán!
Nessy
@kakambuki:Ad1. 1100 éve élünk a Kárpát medencében.
Ad.2 A görögök, olaszok ( rómaiak) és még sokan nem tegnap alakultak.
Ad. 3 Valóban hibásan fogalmaztam! És ezért elnézést. Valóban kultúrállam vagyunk, csak hazánk
egyik, másik vezetője felejti el időnként ezt a tényt.
Nessy
@kakambuki: Ha már a korom érdekel, kisgyerekkén háború, Budapest ostroma, Rákosi - Ratkó korszak, - Kádár, - Ruszkik haza,- orosz, kínai eladósodás. Számítsd ki.
kakambuki
@Nessy: Jó. De akkor miért beszélsz cezaromániáról amikor volt módod megtapasztalni az igaziakat? A bődületesen kulturált nyugati államok közül pedig én nem az olaszokra görögökre gondoltam még csak a pofátlan kommunistáikra sem, hanem Belgiumra , Hollandiára meg Luxemburgra. Találd ki hogy miért!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.