Ha a hivatalos magyarázat más is lesz, úgy tűnik, a lengyel kabinet végül hozzányúl a sokat bírált igazságügyi reformhoz.

Orbán lengyel haverjai mégsem mennek el a falig: visszakozik a varsói kormány az igazságügyi reform ügyében

Fotó: MTI/EPA/Pawel Supernak

Egyre inkább úgy tűnik, Lengyelország hajlandó engedni az Európai Unió elvárásainak a jogállamiság kérdésében – írja a 24.hu.

A Fidesz-barát, jobboldali Jog és Igazságosság pártja vezette kormány az igazságügyi reformjával a bírósági rendszert úgy alakította át, hogy annak politikai függetlensége többé nincs biztosítva.

Az Európai Bíróság több alkalommal is elutasította a reform egyes részeit, de mindezidáig ezeket a döntéseket Varsó nem fogadta el. A legutóbbi hírek szerint az Európai Bizottság már azt fontolgatta, hogy emiatt uniós forrásoktól fosztják meg Lengyelországot.

Az elmúlt napokban azonban a lengyel kormány mintha megenyhült volna a bírói kinevezések és az idén egyébként eddig egy döntést sem hozó fegyelmi kamara kérdésében, írja a Spiegel. Májusban már volt egy erre utaló jel, akkor Kaczyński egy interjúban arra a kérdésre, hogy ma az igazságszolgáltatás jobban működik-e Lengyelországban, azt válaszolta:

Rosszabbul, ezt elismerem. Néha az intézkedések jól működnek, néha nem.

Az egészen biztos, nem az lesz, hogy egyszerűen csak feladjuk. Megpróbálunk egy olyan megoldást találni, ami mindent megváltoztat, anélkül, hogy bármi is változna

– nyilatkozta a kormányoldalról egy forrás a Dziennik Gazeta Prawnának. Például úgy, hogy újabb szabályokat hoznak mindkét kritizált területen, amiket az Európai Bíróságnak újra meg kellene vizsgálnia, aztán a testület újabb határidőket szabhatna meg, vagyis a lengyelek időt nyerhetnének.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Pawel Supernak

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hihetetlen sok dologban hasonlít egymásra a két ország és a két kormány. A baj az, hogy a két ország újságírói, ellenzéki pártjai és polgárai semmiben nem hasonlítanak. Lengyelországban szinte folyamatosak a tömegtüntetések, a nép nem nyugszik bele a demokrácia leépítésébe. Nem fáradnak bele, nem mennek haza.
www.youtube.com/watch?v=2wKIMfzevzg
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Hihetetlen sok dologban hasonlít egymásra a két ország és a két kormány. A baj az, hogy a két ország újságírói, ellenzéki pártjai és polgárai semmiben nem hasonlítanak. Lengyelországban szinte folyamatosak a tömegtüntetések, a nép nem nyugszik bele a demokrácia leépítésébe. Nem fáradnak bele, nem mennek haza.
www.youtube.com/watch?v=2wKIMfzevzg
justhpeter
@Eladott Ország: Nálunk a nép sokat tanult a kormányoktól és ma már a nép is elmegy a falig. Ahogy a korábbi történetekben is. Ám a fal a mi esetünkben nem a politikai hisztéria és ellenhisztéria lesz, hanm a gazdasági ellehetetlenülés, ami után a nép megfordul a falnál és mindenkivel szembemegy. Ekkor fog megroggyanni és évtizedekre eltűnni a NER és a ma topon lévő 20%-os szégyenkeresztény csürhe.
134.bátor
@justhpeter: De mikor?? 12 ève erre várunk..
nezelodo
Ez a fél iker ilyen alacsony, vagy Orbán áll sámlin?
Szerencsétlen lengyelek is jobban járnak volna, ha ez a tökcsősz is ellátogat Katyni emlékhelyre.
simmering73
Ott vettek a háztartási boltban sámlit neki vagy viszi mindenhova magával a sajátját?
justhpeter
@134.bátor: Amikor a többség érzi úgy, hogy nyomorog és már nincs más választása.
134.bátor
@justhpeter: Èn sajnos nem vagyok ilyen optimista. Nèzd ,mit művelnek napról napra...
justhpeter
@134.bátor: Ez a fideSS-kdnp már csak a szólamokban erős és ennek megfelelően csökkennek a hazai követői. A külföld már politikailag nem jegyzi őket, hazdaságilag pedig sosem voltak meghatározóak. Lassan előrehaladva csökkennek a pénzforrásaik és egyre nehezebb lesz az eddig támogatott csürhe azonos szinten való további finanszírozása. A hazai ellenzéken és a asemlegeseken már sokkal többet nem lehet szorítani, tehát már csak egymást tudnák lerabolni.
lusta
Visszakoznak?
Mit is mondott Morawiecki, a miniszterelnök?
Csak tiszta forrásból (Bartók).
˝ Ja generalnie stoję na stanowisku takim, że polska konstytucja jest aktem prawa najwyższego. Jednak sytuacja jest zawiła, bo jesteśmy członkiem Unii Europejskiej, chcemy być w Unii Europejskiej, korzystamy na wolnym handlu, polskie firmy rosną, pracownicy mają wyższe wynagrodzenia, o to tutaj chodzi. W związku z tym musimy doprowadzić do pewnego porozumienia z Unią Europejską.˝
˝Az az általános álláspontom, hogy a lengyel alkotmány a legmagasabb szintű törvény. A helyzet azonban bonyolult, mert az Európai Unió tagjai vagyunk, az Európai Unióban akarunk lenni, használjuk a szabadkereskedelmet, a lengyel vállalatok növekednek, a munkavállalóknak magasabb a fizetésük, erről van szó. Ebből következik, hogy bizonyos megállapodást kell elérnünk az Európai Unióval.˝
Erről van itt nagyban szó.
gina
Baj van cigány, a provokálásod nem jött be, egy nép sem öngyilkos te szemét elmebeteg...
Eladott Ország
@justhpeter: tegnap, 15:29 ◘ Egy darabig még tolja az állami agybaj, a stadionépítések és hasonlóan felesleges, de legalább sokszorosan túlárazott ökörségek, de az nem valódi fejlődés, csak annak látszata. Az ország gazdasági kitettsége hihetetlenül magas, ha az autóiparban bármi negatív esemény bekövetkezik, már fejre is álltunk. Ezzel szemben a statisztikák meghamisítása, a számokkal és adatokkal bűvészkedés ellenére az államadósság nem csökken, még az ellopott nyugdíjvagyon 3000 milliárdja ellenére sem. A csúcsról már csak lefelé visz az út, csak mikor volt itt csúcs.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/126499962_874155763328846_3950970721176410464_n.png?_nc_cat=109&ccb=1-3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=aYSWe98r3awAX9bvFjX&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=b3be6d9a8a5a0760214eae24bac254be&oe=612F9CE3
Igen az bejött ! Az ország új neve " MAGYARGESZTÁN !
2010-ig Csehországgal és Szlovákiával versenyeztünk, 2010 óta Romániával és Bulgáriával versenyzünk gazdaságilag. De már csak Bulgária van harcban velünk. Közép mezőnyből utolsó kettő közé fejlődtünk, ennyire jól repül a gazdaság. De viszont nálunk gazdagodtak meg a bűnözőink legjobban. Ebben azonban világszínvonalúak vagyunk.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/126277736_874075133336909_535515165764213115_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=OHBS9RzMjIQAX94lae9&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=039affa8bc8d074e3ffbc61afb315054&oe=612D2671
laszlobihari
@Eladott Ország: "2010-ig Csehországgal és Szlovákiával versenyeztünk, 2010 óta Romániával és Bulgáriával versenyzünk gazdaságilag. De már csak Bulgária van harcban velünk."- és vesztésre állunk!
ómió
És a teljes önfeladást még nem sikerült rájuk hazudni?
134.bátor
@justhpeter: A próféta szóljon belőled! ( Csak nehogy egy fideszes meglássa ezt,akkor jön èrtem a TEK:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.