Úgy tűnik, hogy a fideszbarát, jobboldali Jog és Igazságosság pártja vezette kormány mégiscsak enged az Európai Unióból érkező nyomásnak – adta hírül a 24.hu.

A lengyel kormány visszavonult az EU-val szembeni harcban – Hozzányúlnak a sokat vitatott törvényhez
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Lengyelország kormánypártja, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja az igazságügyi reformjával a bírósági rendszert úgy alakította át, hogy annak politikai függetlensége többé nincs biztosítva. Az Európai Bíróság emiatt több alkalommal is elutasította a reform egyes részeit, de mostanáig ezeket a döntéseket Varsó nem fogadta el. Emiatt az EB már azt fontolgatta, hogy uniós forrásoktól fosztja meg Lengyelországot – írja a 24.hu.

Most viszont fordulat érkezett el az ügyben: a lengyel kabinet végül hozzányúl a sokat bírált igazságügyi reformhoz. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke egy lapinterjúban jelentette be a döntést.

E szerint Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, ily módon tárgytalanná válik az Európai Bizottsággal zajló vita.

Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait. A törvény előtt mindenki egyenlő, kevés olyan ország létezik, ahol a bírák mentelmi jogot élveznek, jó lenne, ha ezt Lengyelországban is eltörölnék

– nyilatkozta. 

Kaczynski azért kitartott amellett, hogy az Európai Unió Bíróságának a kamara ügyében hozott ítélete túllép az uniós szerződések kompetenciáján, és kiterjeszti az uniós bíróságok hatáskörét.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Csak nem bent akarnak maradni az EU-ban?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edmond Dantes
@Pegero: A helyében én is ezt mondanám,politikusi böff,pontosan tudja,hogy ezzel semmit sem mond..Egyébként okos blöff,okosabb,mint a felfuvalkodott orbáni szövegek.Miattuk rengeteg pénztől eshet el Magyarország.A norvégok már helyre tették a jóltáplált vezérünket,77 miliárdnak annyi.
teuton57
@laszlobihari: Eleg csak utananezni: Orbanc "hivatalosan" 174 cm, kb. 15 centivel magasabbnak latszik, mint a lengyel gane, aki ezek szerint meg 160 cm sem lenne... Vagyis a mangalica es a seggdugasz lathato a kepen...
teuton57
@Les miserables: Majd ha megtanulsz olvasni, fuss neki meg1x vagy olvassa fel neked egy 7 eves: Kaczynski nyilatkozta, nix ugribugri!!!
teuton57
@Pegero: TE mit mondasz, mit olvastal? Ja, persze nem azert törlik el az uj törvenyt, mert az Unio ugy akarta... csak mert szorakozasbol ugy szoktak, hogy hoznak egy törvenyt, amiröl kesöbb ugyanök azt mondjak, hogy szar es visszavonjak. Igy volt ez ugye a birok nyugdijazasatol kezdve a mediatörvenyen at a tranzitzonakig Abszurdisztanban is...
teuton57
@Pegero: Baklfacan vagy, ezert üzengetsz a propin, de föleg csak keepeket nezegetsz/küldözgetsz, mint az ovodasok. Az eltörölt/visszavont törvenyekröl tudnal valami kepet küldeni? Mert hozzaszolni nem tudsz...
Lepényleső
...ahol közelítenek a józan észhez,- mint itt,ott olyan nem is lesz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.