Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjai egy fontos új tanulmányt tettek közzé, ami a klímaváltozással és az emberi tevékenység romboló hatásával foglalkozik – tette közzé a telex.hu.

Vészjósló az új nemzetközi klímajelentés: az ember által okozott károk évezredes időtávban visszafordíthatatlanokFotó: Erdőtüzek Görögországban 2021 augusztusában, MTI/EPA/ANA-MPA/Panajotisz Kurosz

A PCC dokumentumában – ami 2013 óta a legátfogóbb tanulmány a klímaváltozás tudományában – a tudósok magabiztosan állítják, kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek – írja a telex.hu.

A tanulmány 42 oldalas, politikai döntéshozóknak szánt összefoglalója fontos megállapításokat tesz. 

Az első, hogy az üvegházhatású gázok jelenlegi kibocsátása miatt egy évszázadon belül kulcsfontosságú hőmérséklet-emelkedési küszöböt léphetünk át. Nem zárható ki emellett, hogy az évszázad végére a tengerszint két méterrel is emelkedhet. A tengerszint emelkedésének sebessége háromszorosára nőtt az 1901–1971 közöttihez képest. Az emberi hatás „nagyon valószínűleg” (90% az esélye) a gleccserek és a sarkköri jég csökkenésének fő oka a 90-es évek óta.

Ami a hőmérsékleti változásokat illeti: a felszíni hőmérséklet 1,09 Celsiusszal volt magasabb 2011 és 2020 között, mint 1850 és 1900 között. 1970 óta a felszíni hőmérséklet gyorsabban nőtt, mint bármelyik másik 50 éves periódusban az elmúlt kétezer évben. Az elmúlt öt év volt a legmelegebb 1850 óta.

Mindemellett az is biztosan állítható, hogy az 1950-es évek óta a hőségextremitások gyakoribbak és intenzívebbek lettek, miközben a hidegextremitások ritkábbak és gyengébbek.

A tanulmány szerint amit az ember okozott a Földnek és a rendszereinek, az évszázados-évezredes időtávban visszafordíthatatlan. Az óceánok melegednek és egyre savasabbak. A hegyi és sarki gleccserek még évszázadokig olvadnak.

És hogy mihez vezethet mindez?

2040-ig minden forgatókönyv szerint elérjük a nevezetes „másfél fokot”, azaz az átlaghőmérséklet az 1850–1900-as évekhez képest 1,5 Celsiusszal nő. Többek között emiatt a sarkvidék legalább egy alkalommal jégmentes lesz egy szeptemberben 2050-ig. Azok az extrém tengerszintek, amelyek eddig százévente egyszer voltak, sok helyen már évente előfordulnak majd. Valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz.

Forrás: telex.hu
Fotó: Erdőtüzek Görögországban 2021 augusztusában, MTI/EPA/ANA-MPA/Panajotisz Kurosz

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mit hagyunk örökül a gyermekeinkre...???
jesz
ez a bizottság nagyon jól tudja, hogy az égbolton a nap minden pillanatában legalább harmincezer utasszállító repül valahová(a katonai óriásgápeket nem is említve) ..ezek a repüők legkevesebb 50-70-100 tonna kerozinnal szállnak fel repülési útvonaltól függően...(itt felettem is van egy légifolyosó, ahol ötpercenként zúgnak el óriás utasszállítók...

A tankerek, egyéb teherhajók gázkibocsájtása, valamint a többezer főt szállító pihenőhajók szemetelése is hozzájárul a klímakatasztrófához...

Nincs a világon olyan kormány, amely ezek betilrását akár álmában is meg merné említeni...

A régészek nagyon jól tudják, hogy ez a felmelegedés már a sokadik a Föd történetében, csak akkor az ember még nem létezett, vagy később még barlangokban élte túl a hőséget(illetve a jégkorszakokat)..csak akkor még nem volt internet(sem)

Most pánikolunk, pedig a meleg tovább fokozódik(ami ellen az emberiség nem tud semmit tenni)
ómió
Szóval, semmi klimatikus ciklikusság? Maradjunk a hazudd az emberre c. változatnál?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.