Újabb járványügyi szigorításokról döntött az izraeli kormány a korábbiaknál sokkal fertőzőbb koronavírus-változat, a delta terjedésének megfékezésére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Izraelben tovább szigorítottak a delta variáns miatt

Fotó: Pixabay

Szerda esti ülésén szakértők sürgetésére a kormány a "zöld címke" kiterjesztéséről határozott augusztus 18-tól a gazdaság szinte minden területén, hogy megakadályozzák a járvány újabb hullámának esetleg több ezer halálesetet okozó kirobbanását. Ez azt jelenti, hogy már 3 éves kortól csak oltási, vagy gyógyultsági igazolással, vagy friss negatív teszttel lehet bemenni a kulturális és sportintézményekbe, a szállodákba, az uszodákba, a klubokba, a vendéglőkbe, az egyetemekre és főiskolákra, valamint bármiféle rendezvényre.

A 12 év alatti, tehát még nem oltható gyermekek számára díjmentesen biztosítják a negyedórán belül eredményt mutató és 24 órára érvényes gyorsteszteket, de az idősebb, tehát már oltható embereknek fizetniük kell majd ezekért az – ország 400 pontján, gyógyszertárakban, rendelőkben elérhető – gyorstesztekért.

A zsúfoltság elkerülésére augusztus 16-tól bevezetik a "lila címkét" a bevásárlóközpontokban és a szupermarketekben. Ahol ezt a címkét ragasztják ki, ott 7 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat, a többieknek kint kell várakozniuk, ha már megteltek a boltok.

Korlátozták a tömegrendezvényeket is: a szabad ég alatt legfeljebb ezren, zárt térben legfeljebb ötszázan gyülekezhetnek, de ahol helyjegyek vannak, például a színházakban, ott nem szabtak felső korlátot. Az otthoni összejöveteleken a nyitott helyeken csak 100, bent pedig maximum 50 főig gyülekezhetnek az izraeliek.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.