Az Európai Unió 3 millió euró humanitárius segélyt nyújt Haiti számára az augusztus 14-i pusztító földrengést követően, a lakosság legsürgetőbb szükségleteinek biztosítására – közölte az Európai Bizottság kedden.

Az EU 3 millió euró humanitárius segélyt nyújt Haitinak

Fotó: Reginald LOUISSAINT JR / AFP

A lehető leggyorsabb intézkedések biztosítása érdekében az uniós forrásokat a sürgősségi segítségnyújtásban már aktívan részt vevő humanitárius partnerek fogják felhasználni. A finanszírozás a legközvetlenebb szükségleteket biztosítja majd: az orvosi segítségnyújtást, a vízellátást, a higiéniai szolgáltatásokat, valamint a leginkább érintett és hátrányos helyzetű közösségeknek nyújtott menedéket és védelmet.

"Az EU a lehető leggyorsabban mozgósítja a támogatást Haiti számára, ahol a hurrikánok és a heves esőzések tovább súlyosbítják a szörnyű helyzetet. Készen állunk a további segítségnyújtásra"

- jelentette ki Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos.

Augusztus 14-én, szombaton a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Haiti déli részét. Több mint 1300 ember halt meg és csaknem hatezren megsebesültek. Az erős rengések épületeket és otthonokat romboltak le, súlyosan megrongáltak kórházakat és iskolákat, a vízhálózatot, az utakat és a hidakat.

Haitit gyakran sújtják természeti csapások, élelmiszerhiány, járványok. Emiatt az ország már eddig is folyamatos humanitárius segítséget igényelt.

A koronavírus-járvány és az újabb válság hozzájárul a Haitit jelenleg is nyomasztó élelmezési bizonytalanság súlyosbodásához, amely 4,4 millió embert, a lakosság 40 százalékát érinti.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.