A cseh mentőakció Afganisztánban már befejeződött – jelentette ki Andrej Babis kormányfő csütörtökön Prágában.

Véget ért a cseh mentőakció Kabulban

Fotó: Handout / ETAT MAJOR DES ARMEES / AFP

Babis szerint a cseh hadsereg különrepülőgépe három alkalommal fordult meg Kabulban, és hazavitte az összes cseh diplomatát, családtagjaikat, a cseh katonákat és a csehekkel együttműködő afgánokat családtagjaikkal együtt. "Összesen 170 afgán állampolgárt hoztunk Csehországba, akiknek az élete veszélyben forgott" – jegyezte meg sajtótájékoztatóján a kormányfő. A cseh gépek két lengyel és négy szlovák állampolgárt is hazahoztak. Az afgánok most karanténban vannak, s a hatóságok a jövőjükről tárgyalnak velük. Többen ugyanis Németországba vagy Franciaországba szeretnének menni, ahol rokonaik, ismerőseik vannak. "Mindenkinek segítünk" – fejtette ki a miniszterelnök.

"Csehország mindenkit evakuált, aki benne volt a külügyi tárca jegyzékében" – mondta Jakub Kulhánek külügyminiszter. "A mentőakció egy kisebb csoda volt" – fogalmazott. Nem zárta ki, hogy lehetnek még Kabulban olyanok, akik szintén együttműködtek a csehekkel, őket a szövetségesek fogják kimenteni Afganisztánból. A külügyminisztérium eddig két ilyen afgánról tud, akik azonban már egy amerikai gépen vannak. Ugyanakkor olyan értesülései is vannak, hogy a kabuli repülőtér közelében további afgán családok vannak, akik kapcsolatban voltak a csehekkel. Ezeket az értesüléseket Prága ellenőrizni fogja.

Jan Hamácek belügyminiszter szerint Prága egyelőre nem számol azzal, hogy újra különgépet küldene Afganisztánba.

A szövetségesek kivonulásakor Afganisztánból "a lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, amelyet senki sem várt" – vélte Andrej Babis.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Egy korsó hideg barna
Lehet, hogy a cseh külügyminiszter nem volt szabadságon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.