Törökországnak nem feladata, nem felelőssége és nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtök este Ankarában az államfői kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján az Afganisztán felől fenyegető újabb migránshullámmal összefüggésben.

Erdogan kifejtette: Európa azzal, hogy lezárja határait, nem helyezheti kívül magát a problémán. "Európa ezzel nemcsak a nemzetközi jogot sérti meg, de az emberi értékeknek is hátat fordít" – fogalmazott.

Erdogan: Törökországnak nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni

Fotó: BANARAS KHAN / AFP

A török államfő leszögezte, hogy országa nem az a hely, "ahová és ahonnan aki csak akar, be- és kiléphet, ahol kénye kedve szerint mozoghat". A török társadalom ugyanakkor nem csak magára gondol, és nem fordít hátat azoknak, akik az ajtajához érkeznek – tette hozzá egyúttal.

Erdogan közölte, hogy jelenleg 180 ezer regisztrált, és mintegy 120 ezer regisztrálatlan afgán migráns él Törökország területén.

A török vezető jelezte, hogy országa erősen zárja majd a határait, és a jelenleg a területén tartózkodó illegális migránsokat haza fogja küldeni. "Hogy más útvonalon hova mennek, azt már az ő dolguk" – mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a Törökországban élő szíriai menekültek kérdése ettől eltérő, bár kiemelte, hogy az arab ország helyzetének javulásával párhuzamosan, a török állampolgárok iránti felelősségből segíteni kell a szíriaiak hazatérését is.

Erdogan az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban ismét kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, találkoznak az újonnan létrejövő tálib kormánnyal és átbeszélik közös ügyeiket.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
@Emmersson71: Te ne rugózz! Az értelmed soha nem fog az olvasott szöveg megértéséig terjedni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
"Törökországnak nem kötelessége Európa "migránsraktárává" válni"

Muszlim országként sokkal inkább, mint Európa bármely országának!
Jaa..jut eszembe: Németországnak nem kötelessége "török munkavállalók raktárává" válnia! Sőt..Törökországnak nincs joga EU taggá válnia sem :P

Ps.: Erdogan! Fogadd be a barátodat és lapogassátok egymás farizmát Ankara külsőn, úgyis egy fajták vagytok!
Emmersson71
@ómió: "Aki nem képes, nem akarja önmagát megvédeni, az meg iszlamizáljon nyugodtan!"

Most aztán jól megmondtad! Törökország szinte retteg az iszlám befolyástól! :P

(A lakosság 99,8%-a iszlám vallású. Legtöbbjük a vallás szunnita ágához tartozik, de igen jelentős a síita misztikus (bátin) alevi (török: Alevîlik) muszlimok száma is." - Wikipédia)
ómió
@Emmersson71: És ki beszélt itt Törökországról? Az ő (immár világi) muszlim kultúrájuk már az ominózus 160, itt eltöltött évük óta közismert mindenkinek! Neked ehhez Wikipédia kellett? "Lemaradtál" még az Egri Csillagok-ról is? Iszlamizálni nyilván az képes, aki (még) nem az! Mint Európa! Ha nehezen esik le számodra, annak országairól beszéltem.
ómió
@Emmersson71: Te ne rugózz! Az értelmed soha nem fog az olvasott szöveg megértéséig terjedni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.